Jazzprijzen voor Metheny, Madna en Sambeat

Pat Metheny, Rob Madna en Perico Sambeat zijn dit jaar de winnaars van de Bird Awards, de belangrijke jazzprijzen die op het North Sea Jazz (NSJ) Festival worden uitgereikt. Dat maakte de NSJ-organisatie, impresariaat Mojo Concerts, vandaag bekend. Jazzgitarist Metheny is dit jaar de `Artist in Residence' van het muziekfestival. Hij krijgt de Bird Award Special Appreciation voor zijn gehele oeuvre. Dit keer is besloten die prijs niet aan één, maar aan twee artiesten te geven. De onlangs overleden Nederlandse pianist/trompettist Rob Madna krijgt de prijs wegens zijn bijzondere kwaliteiten. Autodidact Madna geldt als een van de belangrijkste vertegenwoordigers van de Nederlandse naoorlogse jazzgeneratie. Tijden North Sea Jazz brengen diverse musici een muzikaal eerbetoon aan hem. Perico Sambeat krijgt de onderscheiding `Artist deserving wider recognition'. Volgens de jury verdient de Spaanse saxofonist een grotere bekendheid omdat er achter deze improvisator een authentieke geest schuilgaat. De prijzen worden uitgereikt tijdens North Sea Jazz, dat dit jaar plaatsheeft van 11 tot en met 13 juli in het Haagse Congrescentrum.