Tandje eraf

Wie wil scoren, zet een extra verdediger in. Wie snel zijn bestemming wil halen, laat wat lucht uit zijn banden ontsnappen. Onlogisch? Misschien, maar het is wel vaak de praktijk.

De werkloosheid dreigt volgens de laatste voorspellingen boven het half miljoen mensen uit te komen. Dus alle aandacht voor reïntegratie van mensen die uit de arbeidsmarkt zijn gestoten. Maar wat gebeurt er? Arbeidsbemiddelaar Kliq creëert nieuwe werkloosheid door in twee jaar 2.300 bemiddelaars en andere medewerkers op straat te zetten. Slechts 500 tot 700 mensen blijven bij het vroegere Arbeidsbureau over om de werklozen en arbeidsongeschikten aan de slag te helpen. Het argument dat juist in economische crises WAO'ers en langdurig werklozen lastig herplaatsbaar zijn wordt gemakkelijk gebruikt, maar via een goede, efficiënte organisatie is het nooit goed geprobeerd.

De timing bij Twinning is net zo verrassend. Toen de internetplannen niet waren aan te slepen besloot toenmalig minister Wijers van Economische Zaken om een zogeheten `incubator' in het leven te roepen die alle nieuwelingen moest bijstaan. Met 18 miljoen euro om uit te delen. Tijdens de internethype was aan kapitaalverschaffers geen gebrek en bleek bijna elk idee miljoenen waard. Nu geen hond nog geld wil steken in internet – en kansrijke ideeën op de lange baan moeten worden geschoven – trekt de staatssecretaris van Financiën de stekker uit de couveuse.

Ongelukkige timing lijkt sowieso het noodlot van de nationale overheid. Nu de economie dreigt te krimpen en de bestedingen teruglopen, houdt het rijk de hand op de knip om binnen de afspraken van het stabiliteitspact te blijven. Om (al of niet) in de pas met de andere eurolanden te blijven. Het bedrijfsleven schreeuwt bijvoorbeeld om innovatiebeleid, maar in Den Haag wordt, tot verdriet van menig topeconoom, in de meeste budgetten gesneden.

In de marktsector blijkt timen evenmin gemakkelijk. Nu beleggen uit de gratie is en geen bedrijf nog droomt van een beursgang, beginnen de beurzen hun deuren te sluiten. De beurs in Frankfurt overweegt de handel in de avonduren te staken, terwijl het in Brussel gevestigde Nasdaq Europe vermoedelijk op korte termijn dichtgaat. Een betere illustratie van de crisis op de financiële markten is er niet.

Vanochtend maakte het CBS bekend dat het consumentenvertrouwen in Nederland onveranderd laag is. Dit lijkt eveneens om pro-cyclisch beleid te vragen. Dus is het wachten op het moment dat de middenstand met duidelijke maatregelen komt. Bijvoorbeeld door de koopzondag af te schaffen. Die paar boodschappen kunnen ook wel doordeweeks gedaan worden.