Knorretje krijgt sterstatus

Hoewel het Disney-concern al sinds de jaren zestig de filmrechten op A.A. Milne's klassieke beer Winnie the Pooh bezit, kwam na vele korte films, video- en televisieproducties de eerste bioscoopfilm pas in 2001 uit. The Tigger Movie, hier bekend als Teigetjes film, promoveerde een bijrol tot hoofdrol; door zijn uitbundige motoriek paste de stuiterende en opzichtigste bewoner van het Honderd Bunderbos het best bij de Disney-animatiestijl. Echte Pooh-fans zullen beter uit de voeten kunnen met het vervolg, gewijd aan de zwijgzame en timide Knorretje.

Trouw aan Milne's origineel loopt Knorretje weg, omdat hij te klein is om zijn vrienden te kunnen helpen. Die zetten een zoektocht op touw, met in de hand een fotoalbum dat eerdere gemeenschappelijke avonturen beschrijft. Zo kunnen in flashbacks drie overbekende episoden worden verfilmd: het huis dat voor Iejoor in het Poeh-hoekje wordt gebouwd, de `expotitie' naar de Noordpool en de xenofobe ontvangst in het woud van Kanga en baby Roe.

Piglet's Big Movie werd weliswaar geproduceerd door de in televisiewerk gespecialiseerde Disneytoons-divisie, maar de als regisseur debuterende Francis Glebas is zichtbaar afkomstig uit de afdeling die de grote tekenfilms van Disney vervaardigt.

Trouw aan het origineel zijn ook de liedjes van Carly Simon, die zelfs twee door Milne geschreven liedjesteksten op muziek zette: de `expotitie'-mars en The More It Snows. Simons songs gaan regelrecht op een Oscarnominatie af, vooral het speelse With a Few Good Friends. In de zorgvuldige Nederlandse vertaling wordt dat `Met een goede vriend/En een stok of twee'.

Helaas is in Nederland de originele Engelse versie niet te zien. Dat betekent ook dat de live-action videoclip met Carly Simon zingend op een boomtak onder de eindcredits verwijderd is. De Nederlandse stemmen maken veel goed. Bij de klagerige Iejoor heb ik mij altijd Gerard Reve verbeeld: de acteur die onder het evidente pseudoniem Paul Klooté de ezel een stem geeft, komt verbazend dicht in de buurt.

Piglet's Big Movie (Knorretjes Grote Film). Regie: Francis Glebas, (Nederlandse stemversie) Maria Lindes. Met de stemmen van: John de Winter, Kick Stokhuyzen, Kees de Lier, Paul Klooté, Rosanna Hofman. In 107 bioscopen.