Beeldhouwer Felix de Weldon dood

De Amerikaanse beeldhouwer Felix George de Weldon is op 3 juni overleden. Hij is 96 jaar geworden en laat meer dan 2000 werken achter, waaronder bustes van Britse koningen, Amerikaanse presidenten en Elvis Presley. Zijn bekendste beeld is het Iwo Jima-monument in Washington, ter herdenking van de strijd tegen Japan in Tweede Wereldoorlog: zes mariniers planten een vlag in de rotsen. Het beeld is gemaakt naar de foto die Joe Rosenthal nam op 23 februari 1945 op het eiland Iwo Jima. Twee dagen later stond hij op de voorpagina van The New York Times. Het Amerikaanse publiek werd er massaal verliefd op en Felix de Weldon, destijds als schilder in dienst van de Amerikaanse marine, begon onmiddellijk een beeld van de historische scène te maken. Bij zijn buste van J.F. Kennedy barstte diens weduwe in snikken uit toen ze de bronzen lippen beroerde. Dit beeld staat nu in de JFK Bibliotheek in Boston.