Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.
Bekijk hele krant

NRC Handelsblad

Economie

AstraZeneca koopt vervolging af

Het Brits-Zweedse farmaciebedrijf AstraZeneca heeft eind vorige week voor een federale rechtbank in de Amerikaanse staat Delaware toegegeven jarenlang de wet op de verkoop van voorgeschreven medicijnen te hebben overtreden. In de periode 1993-1996 heeft het bedrijf gratis doses Zoladex verstrekt aan artsen, die vervolgens de voorgeschreven middelen in rekening brachten bij het ziekenfonds Medicare. Zoladex is een middel tegen prostaatkanker. Om verdere strafvervolging te voorkomen, betaalt het bedrijf in totaal 355 miljoen dollar (305 miljoen euro) aan claims van en schikkingen met verschillende benadeelde partijen. Het bedrijf zal de komende vijf jaar periodiek aan de overheid rapporteren over de manier waarop ze aan de wet voldoet.