Majoor had banden met misdaadmilieu

Een hoge Nederlandse NAVO-functionaris, Willem M. (50), die vastzit op verdenking van het witwassen van crimineel geld, heeft de maanden voor zijn arrestatie intensieve contacten onderhouden met twee mannen die bij de politie bekend staan als vermogende drugscriminelen.

Het politieteam dat de zaak tegen M. onderzoekt, heeft dit vastgesteld in afgeluisterde telefoongesprekken en observaties, volgens het strafdossier van de zaak. M. is in februari met drie medeverdachten aangehouden op verdenking van een poging 200 miljoen dollar wit te wassen en criminele samenzwering. Hij ontkent betrokkenheid maar heeft wel toegegeven dat hij, als privépersoon, documenten vervalste om financiële transacties met honderden miljoenen dollars mogelijk te maken, blijkt uit het dossier.

M. is een groot deel van zijn loopbaan inlichtingenfunctionaris geweest. Op het moment van zijn arrestatie werkte hij als Oost-Europa-analist mede voor secretaris-generaal van de NAVO Lord Robertson. Voor hij deze baan in 1999 kreeg, werkte hij onder meer als majoor bij het ministerie van Defensie. In ieder geval tot eind jaren tachtig was hij bij de Militaire Inlichtingendienst (MID), bevestigen drie bekenden van M. Dit feit blijft onvermeld in het strafdossier. Daarin staat wel dat hij in de jaren negentig een inlichtingenfunctie vervulde in Bosnië, als persoonlijk assistent van de `chief military officer' aldaar.

Uit het strafdossier, opgemaakt door de Fiod-ECD, blijkt dat M. en een bevriende onroerend goed-handelaar vanaf medio vorig jaar uitvoerige contacten onderhielden met een Italiaan en een Marokkaan die zware criminele antecenten hebben. De Italiaan, Pietro F. (64), is eerder in Duitsland tot drieënhalf jaar celstraf veroordeeld wegens het verhandelen van 100 kilo cocaïne. Op dit moment loopt er bij de politie in Haarlem opnieuw een onderzoek naar hem wegens drugshandel. De Italiaan had vanaf mei 2002 veelvuldig ontmoetingen met NAVO-functionaris Willem M. Die schakelde hem in om bij een bank in de Colombiaanse hoofdstad Bogotá waardepapieren los te krijgen die bevestigden dat M. over 200 miljoen dollar kon beschikken.

Inmiddels is gebleken dat deze waardepapieren van de Banco Santander vals zijn, aldus de Fiod-ECD. Volgens de speurders waren de valse waardepapieren bedoeld om te maskeren dat de NAVO-functionaris 200 miljoen dollar drugsgeld van een Marokkaan, Mohammed K. (51), in de legale economie bracht.

Tegen deze K., met wie Willem M. ook uitvoerig contact had, lopen in Marokko vier onderzoeken wegens drugshandel, aldus het dossier. Hij wordt sinds 1996 gezocht door Interpol. Volgens een proces-verbaal van de Criminele Inlichtingen Eenheid van de Nederlandse politie uit 1998 zou K. zich ,,op grote schaal bezighouden met de handel in hasj''. Hij zou hiermee ,,zeer vermogend'' zijn geworden. De Fiod-ECD heeft vastgesteld dat hij over zestien bankrekeningen beschikt in Marokko, Zwitserland, Spanje, België en Nederland, over grote percelen grond en onroerend goed in Spanje en Marokko. Hij ontvangt een bijstandsuitkering in Nederland. [Vervolg WILLEM M.: pagina 2]

WILLEM M.

Aanhouding na afluisteren telefoon NAVO-medewerker

[Vervolg van pagina 1] In een geobserveerd gesprek op 30 december vorig jaar heeft de Fiod-ECD vastgesteld dat NAVO-medewerker Willem M. een gesprek voerde met de Marokkaan en daarbij sprak over ,,drugsgelden''. Ruim een week eerder besprak hij in een getapt telefoongesprek met een Nederlandse medeverdachte dat ze dankzij de valse waardepapieren ,,die 200 [miljoen]'' ter beschikking konden krijgen. Hierna liet de Marokkaan, vermoedelijk op ,,advies van Willem M.'', aldus de politie, twee bankrekeningen openen bij banken in Spanje, ,,waarop die jongen 150 miljoen kan ontvangen'', aldus een betrokkene in het proces-verbaal. Nadat de politie hierna, eind januari, via afgeluisterde telefoongesprekken achterhaalde dat de NAVO-medewerker, zijn Nederlandse medeverdachte en de Italiaan en Marokkaan een laatste bijeenkomst afspraken om de witwasoperatie te vervolmaken, greep de Fiod-ECD in. Alle vier werden maandagavond 3 februari aangehouden. Overigens heeft de politie in totaal dertien betrokkenen bij de witwasoperatie als verdachte aangemerkt. Behalve de vier gaat het om een Colombiaan, een Roemeen, twee Belgen en vijf Nederlanders. Zij zijn niet aangehouden.

De vervalste Colombiaanse waardepapieren van 200 miljoen dollar waren op naam gesteld van een grote Roemeense zakenman, Ovidiu T. De NAVO-medewerker verzorgde in Nederland allerhande vervalste steundocumenten om handel met de waardepapieren mogelijk te maken. Deze werden door Willem M. veelal op naam gesteld van de Roemeense zakenman maar uit het onderzoek is volgens de Fiod-ECD gebleken dat T. niets met de Colombiaanse banktegoeden te maken heeft. Ook T. zelf heeft dit aan de Nederlandse politie verteld. Een Roemeense tolk, die aanwezig was bij een ontmoeting tussen T. en Willem M. vorig jaar, heeft bovendien verklaard dat toen al door een Roemeense bank is vastgesteld dat de Colombiaanse waardepapieren van M. in Roemenië ,,niet geaccepteerd'' werden ,,als betalingsdocument''.

Willem M. heeft in zijn verhoren ook zelf beaamd dat hij bewust het valse beeld heeft gecreëerd dat de Roemeense zakenman T. afnemer van de waardepapieren was. Volgens M. deed hij dat alleen om vertraging in een transactie te voorkomen die hij als privépersoon verrichtte en die niets uitstaande had met witwassen. Volgens de raadsman van M., mr. P. Reitsma, is zijn cliënt ,,volkomen te goeder trouw'' geweest. Hij was niet op de hoogte van de herkomst van het geld en is ,,het slachtoffer geworden van een rotte appel in de groep''.

De rechter zal in augustus beslissen of de voorlopige hechtenis van M. en zijn drie medeverdachten wordt verlengd. De inhoudelijke behandeling van de zaak is gepland voor eind september.