Lagos geeft auto pas terug na test geestelijke gezondheid

Automobilisten in de Nigeriaanse miljoenenstad Lagos die op een `waanzinnige' manier rijden, kunnen voortaan worden veroordeeld tot psychiatrisch onderzoek. Hun auto's worden in beslag genomen tot ze een `bewijs van geestelijke gezondheid' kunnen overleggen van een van de drie psychiatrische instituten in de stad. De maatregel is deze week ingevoerd en moet volgens het verkeersministerie van de deelstaat Lagos ,,een eind maken aan de gekte in het verkeer''. Honderden verkeersovertreders zijn deze week al aangepakt.

Lagos is een hel voor elke weggebruiker. De grootste stad van zwart Afrika is berucht om zijn alomtegenwoordige files die ter plaatse `go-slows' worden genoemd maar net zo goed `stand-stills' konden heten. De tocht van het internationale vliegveld naar het centrum die niet meer dan een half uur hoeft te vergen als je lekker door kon rijden, kost algauw vier tot vijf uur. De chaos wordt nog vergroot doordat niemand zich aan de verkeersregels houdt. Om sneller vooruit te komen, snijden weggebruikers bochten af en rijden desnoods tegen de rijrichting in.

Volgens het gezaghebbende Nigeriaanse dagblad Guardian zijn de nieuwe maatregelen alleen bedoeld om weggebruikers geld uit de zak te kloppen. In een hoofdartikel verwijt de krant de verkeersautoriteiten dat ze niks doen aan de enorme gaten in de wegen, de bergen afval op de straten en de overstromingen die het rijden in Lagos frustrerend en gevaarlijk maken. ,,Ze zijn meer geïnteresseerd in geld binnenhalen dan in verkeersbeheer.'' Taxichauffeurs klagen dat de verkeerspolitie de nieuwe regels dankbaar aangrijpt om hen af te persen, in deze stad van twaalf miljoen mensen een wijdverbreide praktijk.

De Nigeriaanse autoriteiten hebben al eerder geprobeerd om de verkeersverstopppingen in Lagos aan te pakken. Een militair bewind in de jaren tachtig gelastte dat auto's, voorzien van een nummerplaat met een oneven nummer, door de week alleen op maandag, woensdag en vrijdag mochten rijden. Op dinsdag en donderdag waren de nummerplaten met een even nummer aan de beurt. Die aanpak mislukte omdat de meeste weggebruikers zich niks aantrokken van die regel of zorgden voor meerdere nummerplaten.