Boot met illegalen zinkt bij Tunesië

Voor de kust van Tunesië zijn gisteren zeker twintig mensen verdronken toen een boot vol Afrikaanse illegalen zonk. Tweehonderd personen worden nog vermist. Het schip met meer dan 250 mensen aan boord was onderweg naar Europa. De Tunesische marine zou 41 overlevenden hebben opgepikt. Voor het leven van de vermisten wordt gevreesd.

Het is de tweede ramp deze week. Dinsdag verging een vissersboot vijftig kilometer ten zuiden van het Italiaanse eiland Lampedusa. Op die boot zouden volgens de enige drie overlevenden zestig tot zeventig mensen hebben gezeten. Vandaag voorkwam de Italiaanse kustwacht een derde ramp door honderd vluchtelingen te redden van een haveloos bootje dat water maakte op een onrustige zee.

Het was de kapitein van een vissersboot die de Tunesische autoriteiten gisteren op de hoogte bracht van de ramp. De reddingsactie die daarop volgde is uitgevoerd door de Tunesische nationale garde en de marine, gesteund door een aantal niet-militaire schepen. De zoekactie duurde vannacht nog voort.

De passagiers van de gezonken boot waren volgens het Tunesische persbureau TAP afkomstig uit diverse Afrikaanse landen. Volgens Tunesische bronnen zou het schip afkomstig zijn uit een naburig land. Veel bootjes met vluchtelingen vertrekken tegenwoordig vanuit Libië. Vorig jaar kwamen van de twintigduizend onderschepte bootvluchtelingen die een beter leven in Italië zochten er twaalfduizend uit Libië. Om die reden is de Italiaanse overheid in onderhandeling met de Libische autoriteiten om hen er toe te bewegen strenger te gaan controleren.

In het verleden is Italië er op die wijze in geslaagd om het aantal illegale oversteken van Albanië naar de hak van de Italiaanse laars te verminderen van 45.500 in 1999 tot enkele tientallen in de eerste helft van dit jaar. Zowel uit Libië als uit Albanië zoeken vooral Koerden, Afghanen, Chinezen en Egyptenaren hun weg naar Italië. [Vervolg SCHIPBREUK: pagina 4]

SCHIPBREUK

'Luisteren, of boem!'

[Vervolg van pagina 1] De Libische leider Gaddafi wil steun bij het tegenhouden van de bootvluchtelingen. Italië vraagt de EU al maanden het embargo voor Libië deels op te heffen, zodat de EU radars en boten kan verstrekken waarmee Libië haar kustwateren beter kan bewaken. Met name Duitsland voelt er weinig voor om de omstreden Libische leider op die wijze te helpen.

Binnen Italië maakt intussen de leider van de xenofobe Lega Nord, Umberto Bossi, gebruik van de nieuwe toestroom van Afrikanen. Begin deze week zei hij in de Italiaanse media over de aanpak van bootvluchtelingen nog: ,,Na de tweede of derde waarschuwing: boem, kanonnen''. Later beweerde hij dit niet zo te hebben gezegd.

Gisteren is mede onder druk van Bossi's Lega Nord een decreet aangenomen op basis waarvan de kustwacht in het uiterste geval boten kan terugsturen naar de haven van herkomst. Voor Bossi is dit decreet maar ,,een heel klein stapje op de goede weg''. Hij heeft met zijn partij berekend dat 128 miljoen personen ten zuiden van de Sahara naar Europa willen komen.