MyTravel eist geld

De Britse reisorganisatie MyTravel, die haar aandelenkoers over het afgelopen jaar met 92 procent zag teruglopen, eist 743 miljoen euro schadevergoeding van de Europese Commissie. Het bedrijf beweert dat het dat bedrag is misgelopen doordat de Europese Commissie in 1999 de overname van First Choice Holidays door MyTravel heeft verboden. De zaak is aanhangig gemaakt bij het Europese Hof van Justitie.

Toen MyTravel, het voormalige Airtours, het bod in april 1999 uitbracht op concurrent First Choice waren zij respectievelijk nummer drie en vier op de Europese markt voor touroperators. Volgens de Europese Commissie zou de fusie van de twee bedrijven leiden tot een te groot marktaandeel. De mededingingsautoriteiten verboden daarop de voorgenomen deal.

Vorig jaar al besloot het Hof dat het verbod van de Europese Commissie in september 1999 ongegrond was. Het kon naar de mening van het Hof niet aannemelijk gemaakt worden dat de fusie `nadelige gevolgen' zou hebben voor de reismarkt. Het is de eerste keer dat een bedrijf een schadevergoeding eist van de Commissie na het verbod van een overname.