EU vervolgt producent Pokémon om prijzen

Pokémonkaarten en -stickers zijn in een aantal landen van de Europese Unie veel te duur verkocht. De Europese commissaris voor mededinging, Mario Monti, heeft daarom een aanklacht ingediend tegen het Amerikaanse Topps, producent van de vooral bij kleine kinderen populaire spelartikelen.

Het bedrijf zou in Europa markten afgeschermd hebben om zo de prijzen kunstmatig hoog te houden. Vooral in Finland en Frankrijk zijn kinderen en hun ouders daarvan de dupe geworden. Daar werden de kaarten 2,5 keer zo duur verkocht als in Portugal, aldus de EU-commissaris gisteren.

Als Monti zijn klacht hard kan maken, dreigt voor Topps een boete van 10 procent van de jaaromzet. Topps is een internationaal opererend concern op het gebied van amusementsproducten, in het bijzonder verzamelkaarten en stripboeken. Het is groot geworden met de bazooka-kauwgum en kaartjes van basketbal-, voetbal- en honkbalspelers. De maker van het Pokémonspel, Nintendo, blijft in deze kwestie buiten schot.

De Europese Commissie schat de jaaromzet binnen de EU-landen van stickers, kaarten en andere verzamelobjecten op een kleine 600 miljoen euro. Op de Nederlands schoolpleinen is de rage van het ruilen van Pokémonkaarten geluwd. De uit het succesvolle Pokémonspel voortvloeiende televisieserie en speelfilms trekken nog altijd jeugdige kijkers.