VOORKEUR REGIO

ALKMAAR

ORGELFESTIVAL

Het Orgelfestival Holland `Stemmen en Stemmingen' vindt van 20 t/m 28 juni plaats op de twee orgels van de Grote of Sint Laurenskerk in Alkmaar met een internationaal orgelconcours, een orgeltocht, concerten, academies en een vesperdienst. Geen reservering, kaarten aan de kerk.

BERGEN

TENTOONSTELLING

Het West-Friese landschap met zijn oerkrachtige zeedijk en de weidse landschappen vormt de inspiratiebron van de schilder Dirk Breed (Kolhorn, 1920). In Museum Kranenburgh in Bergen is een overzichtstentoonstelling van zijn werk te zien, waaraan Breed meer dan zestig jaar werkte. De overweldigende natuur van polders, ringdijken, gemalen en boerderijen beeldt Breed vaak op surrealistische wijze af. Graag laat hij er een eenzame mens doorheen lopen of fietsen. Zijn kleurgebruik is onmiskenbaar: veel paars en groen zet hij naast heldergeel en blauw. Zijn eerste werken getuigen van een voorliefde voor het donkere Duitse expressionisme, later is zijn werk lichtend en poëtisch. Breed is de schilder van de verlaten, eenzame vergezichten, uitgedrukt in strakke vormen en sprekende kleuren.

Dirk Breed * Een levenswerk. Museum Kranenburgh, Hoflaan, Bergen NH. T/m 30 aug. Openingstijden di-zo 13-17u. Inl 072-5898927.

BLARICUM

MUZIEK

De violiste Isabelle van Keulen en het kamerorkest Musica Ducis geven 20 juni 20u15 bij de vijver van restaurant Rust Wat, Schapendrift 79, een concert ten bate van een ziekenhuis in Zambia. Op het programma muziek van Mozart, Mendelssohn en Dvorák.

HAARLEM

TENTOONSTELLING

Het is maar zelden dat de bezoeker van het Frans Halsmuseum een blik kan slaan op de zogeheten blazoenen die in het bezit zijn van het Haarlemse rederijkersgezelschap Trou moet Blijcken. Dergelijke gezelschappen voerden op feestdagen zelfgeschreven toneelstukken op. De rederijkers van Haarlem vieren dit jaar hun vijfhonderd jarig bestaan. De rederijkers van de diverse steden kwamen bij elkaar op zogeheten landjuwelen en in 1603 was Haarlem aan de beurt. Veertien rederijkersgezelschappen uit Hollandse steden kregen een plechtige ontvangst en boden hun blazoen, een zinnebeeldig beschilderd schild, aan de Haarlemmers aan. Deze blazoenen zijn nu op een kleine tentoonstelling te zien, samen met een aantal gedecoreerde glazen en de zilveren bokaal die de kamer Vlaardingen in de wacht had gesleept. Niet omdat ze bij het declameren in de prijzen waren gevallen, maar omdat ze zo'n grote afstand hadden afgelegd.

Frans Halsmuseum, Haarlem. Tot 14 augustus.

LEIDEN

MUZIEK

In de Pieterskerk is er van 26 t/m 28 juni het tweede Psalmenfestival met workshops en 's avonds concerten van koren en organisten.

PURMEREND

TENTOONSTELLING

Vanaf 21 juni belicht het Purmerends Museum de bloemen die door kunstenaars zijn aangebracht op Jugendstil aardewerk. De Purmerendse plateelbakkerij Wed. N.S.A. Brantjes & Co fabriceerde tussen 1895 en 1904 sieraardewerk waarop ter decoratie voornamelijk bloemen werden geschilderd. Centraal staan de waterlelie, iris, kaardebol, distel en het pijlkruid. Op de expositie Bloemen van Brantjes wordt niet alleen de symboliek van de verschillende bloemen belicht, maar is er ook aandacht voor de medicinale en culinaire eigenschappen. Er is tevens een kleine deelexpositie met voorstudies van bloemen door Simon de Heer (1885-1970).

Bloemen van Brantjes, flora tussen 1895-1904. Purmerends Museum, Kaasmarkt 20, Purmerend. Di-vrij 10-16u. za en zo 13-17u. Inl 0299-428755 of www.purmerendsmuseum.nl

IJMUIDEN

DANS

De leerlingen van Balletschool Jolein hebben er een heel jaar naartoe gewerkt: 21 juni is hun slotuitvoering in het Witte Theater. In een echt theater, voor een echt publiek, dansen de kinderen Peter in Wonderland. Wegens succes een extra voorstelling, na een eerdere vertoning in Heemstede.

21 juni Het Witte Theater, IJmuiden. 0255-521972 of www.wittetheater.nl

WIJK AAN ZEE

MUZIEKFESTIVAL

Het Juttersfestival biedt t/m 22 juni een brede programmering voor jong muzikaal talent met wereldpremières. Het festival brengt muzikaal spektakel van De Wereldband, latindance van Zuco 103 en een optreden van de winnaar van de Juttersfestival Singer-songwriterscompetitie 2003 Pepijn Koolen (19 juni), een concertante versie van Frank Zappa's rockopera Joe's Garage (20 en 21 juni), Hollandse americana van folk- en bluesgroep The Gamblin' Men, de comeback van Gruppo Sportivo (weer helemaal terug!) en mediterrane passie van het cello-octet Conjunto Ibérico (22 juni).

Festivaltent, Dorpsweide, Wijk aan Zee. Inl www.juttersfestival.nl

ZAANDAM

Cultuurmarkt

Bij zijn aantreden bedacht voormalig staatssecretaris van Cultuur, Rick van der Ploeg, het begrip `cultuurverkenner'. Een cultuurverkenner moest in `de wijk' op zoek naar talent en spannende initiatieven. Het bestaan van een cultuurverkenner in Zaandam heeft er mede toe geleid dat de `cultuurmarkt' een feit werd. Het betreft een evenement dat het midden houdt tussen een festival en een uitmarkt en het speelt zich af rond het Zaantheater. Er valt te genieten van dansvoorstellingen, concerten, theaterproducties, exposities, workshops en talloze andere bezienswaardigheden.

21 juni, Zaantheater.Inl. 075-6555333 of www.zaantheater.nl