Voorkeur Amsterdam

HOLLAND FESTIVAL

Die Schöne Müllerin

Regisseur Christoph Marthaler smeedde de liederencyclus van Schubert naar de gedichten van Wilhem Müller aaneen tot absurdistisch theater. De setting is een verlaten hotel, waar molenaarsknechten en molenaarsdochters droevig om elkaar heendraaien op de muziek die uit een tweetal piano`s klinkt.

Operazangers en acteurs, dansers en pianisten vormen samen de bonte cast, waarbij de acteurs zingen, de operazangers dansen en de dansers een lied ten gehore brengen.

Het decor van Anna Viebrock bevat talloze humoristische en dikwijls anachronistische details. Let bijvoorbeeld op de verlichte waterval die een van de muren siert.

19 juni t/m 21 juni Docklands, Amsterdam. Er vaart een festivalpont achter het Centraal Station. Inl 0900-300 5000 of www.hollandfestival.nl

DANS & FILM

Cinedans

In De Balie wordt een festival gehouden dat gewijd is aan dans en film. Vertoond worden o.a. videoclips van Spike Jonze, een documentaire over flamencodanseres Carmen Amaya en In Spite of Wishing and Wanting van de Belgische choreoraaf Wim Vandekeybus. Er wordt gediscussieerd over dans op film. Een jury, onder wie choreografe Krisztina de Châtel , kiest uit 130 films de beste dansfilm.

De Balie, Kleine Gartmanplantsoen, Amsterdam. 28 juni. Inl www.cinedans.dds.nl 020-6228589

BEELDENDE KUNST

Scheepssier

Kunst op het water heet de tentoonstelling in het Scheepvaartmuseum waar ruim 100 stukken `scheepssier' te zien zijn, kunstwerken die, als decoratie, alleen op schepen te vinden zijn. Het gaat meestal om houten en ijzeren voorwerpen zoals beschilderde roerkoppen en boegbeelden. Vroeger hadden deze beelden vaak een symbolische betekenis.

`Kunst op het water, de mooiste stukken scheepssier', t/m 4 jan. `04, Scheepvaartmuseum, Kattenburgerplein 1. Dag. 10-17 u.

BEELDENTUIN

De Amsteltuin

Langs de Amstel, richting Ouderkerk liet galeriehouder Jaap Nijstad ruim tien jaar geleden een beeldentuin aanleggen. Galerie De Amsteltuin heeft een goede reputatie opgebouwd met onder meer Caius Spronken en Francesca Zijlstra. Dit jaar domineren de aluminium sculpturen van de Amerikaanse Judith Steinberg.

Galerie De Amsteltuin, Amsteldijk-Noord 101a, Amstelveen, 020-6410404. Geopend t/m 23 november, op di, wo, do, vr, zo en op feestdagen van 12-18u.

MUZIEK

Concertkoor

Het Groot Concertkoor Amsterdam geeft 21 en 22 juni 20u15 concerten in de Nicolaaskerk met het Requiem van Cherubini, Mirjams Siegesgesang van Schubert. De sopraan Alfrun Schmid zingt ook nog Mignon van Schubert.

Res 020-6796719; info@grootconcertkooramsterdam.nl

In de Amstelkerk viert Wendingen het 10-jarig bestaan met een expositie van 40 beeldende kunstenaars en met concerten op 25 en 27 juni 20u15 met kamermuziek. Res. 020-3303410.