Televisie en Radio Voorkeur

ACTUALITEITEN

Netwerk. Portret van de Duitse arts Norbert Vollertsen die in 1999 naar Noord-Korea vertrok om het humanitaire leed te verzachten. Hij werkte in ziekenhuizen zonder elektriciteit, ontsmettingsmiddelen, stromend water en injectienaalden. Hij voert inmiddels actie tegen het regime en helpt mensen het land te ontvluchten. Ned.1, 20.30-21.02u.

Nova. Gesprek met eurocommissaris Frits Bolkestein over de Europese Conventie en de komende Europese top. Verder aandacht voor de hoorzitting in de Tweede Kamer over Irak. Ned.3, 22.20-22.50u.

DOCUMENTAIRE

Zembla: Amerikaanse infiltratie. Zie tv-vooraf. Ned.3, 21.15-22.00u.

Reportage special. BBC-reportage over de Nederlandse kippenindustrie en kipfilets die volgespoten zijn met rund- en varkensproteïnen waardoor ze meer water vasthouden en flink in gewicht toenemen. De meeste kippen zijn afkomstig uit Thailand en Brazilië en leggen een lange weg van invriezen, verwerken en opnieuw invriezen af voordat ze voor consumptie geschikt zijn. SBS6, 21.40-22.45u.

Vergezicht: Wij slaven van Suriname. Herhaling uit 1999 van een documentaire over het leven van Anton de Kom, zoon van een ex-slaaf, die streed voor het zelfrespect van de Surinamers. In 1934 publiceerde hij het boek Wij slaven van Suriname, een aanklacht tegen het Nederlandse koloniale regime. Ned.3, 23.08-0.07u.

Evolutie. Vierde aflevering over het ontstaan van de evolutietheorie van Darwin. In deze uitzending aandacht voor het `massaal uitsterven' van levensvormen op aarde. Ned.1, 23.15-0.17u.

PRAATPROGRAMMA

Vaders. Talkshow over de rolverdeling binnen het Nederlandse gezin met o.m. de stelling dat mannen hun werk nodig hebben voor hun ego. Ned.2, 21.50-22.40u.

Home sweet home. Gesprek met de `Robin Hood van de gewone man' Willibrord Frequin. Hij vindt zichzelf ,,een verlegen jongetje met een minderwaardigheidscomplex''. Ned.1, 21.50-22.45u.

FILM

National Lampoon's European Vacation (Amy Heckerling, 1985, VS). Weinig subtiele klucht en opus vijf in reeks die titel en mentaliteit ontlenen aan satirisch tijdschrift. Amerikaanse familie Doorsnee (Chevy Chase, Beverly d'Angelo en twee tieners) wint reis naar Europa, waar alle volken zich stereotiep gedragen. RTL5, 20.30-22.15u.

The First Wives Club (Hugh Wilson, 1996, VS). In one-liners grossierende satire waarin Goldie Hawn, Bette Midler en Diane Keaton in clubverband zinnen op wraak op hun echtgenoten die voor een nieuwe, jongere vrouw hebben gekozen. Net5, 20.30-22.30u.

.The Disappearance of Finbar (Sue Clayton, 1996, Ierl./Zw./Eng.). Jarmusch en Kaurismäki worden als referentiepunten genoemd voor orginele tragikomedie over Ierse jongeman die tot in Lapland een drie jaar eerder verdwenen vriend probeert te vinden. RTL5, 22.15-0.10u.

.De vierde man (Paul Verhoeven, 1983, Ned.). Verhoeven en scenarist Gerard Soeteman plachten af te geven op critici die deze verfilming van een novelle van Gerard Reve als artistiek hoogtepunt beschouwden in hun vermeend platte oeuvre. Reviaanse symboliek in doortimmerde magisch-realistische thriller waarin een volksschrijver (Jeroen Krabbé) een levensgevaarlijk heteroseksueel avontuur beleeft. Ned.2, 23.08-0.50u.

.La promesse (Luc & Jean-Pierre Dardenne, 1996, Belg./Fr./Lux.). Derde, schijnbaar eenvoudige speelfilm van de Luikse broers Dardenne schetst een realistisch beeld van gesjacher met illegale buitenlanders in de verkommerde fabrieksstad Seraing. Vijftienjarige leerling-automonteur komt tegenover zijn vader te staan in dilemma over de morele grenzen van de uitbuiting. Authentieke quasi-documentaire cinema van hoog niveau. Canvas, 23.10-0.45u.

RADIO

Kunststof. Historica, programmamaakster, schrijfster en feministe Sanderijn Cels schreef een kookboek voor de bevrijde vrouw De keukenprinses. Ze vertelt erover. Radio 1, 19.04-20.00u.

The global propaganda machine. Vanuit de Grote Zaal van de Balie in Amsterdam mixt Michel Banabila eerder opgenomen materiaal (o.a. Spherics en VoizNoiz) met statements, slogans, propaganda, oorlogszuchtige taal en hedendaagse retoriek van o.a. George W. Bush, voormalig Info-minister van Irak Al-Sahhaf, prinses Margarita en Robbie Muntz. De uitzending is het begin van het Radiodocumentaire festival Grenzeloos Geluid. Morgen, 747AM, 16.02-16.45u.