Krajicek stopt met toptennis

Richard Krajicek stopt met toptennis. De 31-jarige speler heeft dat vanmiddag tijdens een persconferentie in Rosmalen bekend gemaakt. Hij verklaarde zoveel hinder te blijven ondervinden van een slepende blessure aan de rechterelleboog dat het voortzetten van zijn carrière geen zin meer had. ,,Het is moeilijk voor mij om onder woorden te brengen wat ik nu voel. Ik heb meer dan 25 jaar getennist en heb er ongelooflijk veel plezier aan beleefd'', zei een aangeslagen Krajicek. ,,Zelfs het spelen van mijn geliefde toernooi Wimbledon is mij niet meer gegund.''

Krajicek, die in 1989 zijn loopbaan als protennisser begon, werd wereldberoemd toen hij in 1996 het toernooi van Wimbledon op zijn naam schreef. In de finale van het grandslamtoernooi versloeg hij destijds de Amerikaan Malivai Washington. Op de grandslamtoernooien van Parijs en Melbourne haalde hij de halve eindstrijd. Op de US Open kwam de voormalig nummer vier van de wereld nooit verder dan de laatste acht. In totaal behaalde Krajicek zeventien toernooizeges en verdiende hij ruim tien miljoen euro aan prijzengeld.

De laatste jaren kwam de blessuregevoelige Krajicek nauwelijks nog in actie door een kwetsuur aan zijn rechterelleboog. Vorig jaar keerde de succesvolste Nederlandse tennisser ooit na een revalidatie van anderhalf jaar terug op het hoogste niveau. Op het toernooi van Wimbledon wist hij verrassend de kwartfinales te halen.

Op de US Open eind augustus vorig jaar liep Krajicek een voetblessure op waardoor hij opnieuw maanden langs de kant stond. De tennisser stelde na zijn rentree in het najaar alles in het teken van Wimbledon. Maar door de pijn in zijn elleboog kon de zoon van Tsjechische ouders nooit meer zijn oude niveau halen. Afgelopen maandag speelde hij zijn laatste wedstrijd tegen de Fransman Olivier Mutis op het toernooi van Rosmalen. Een paar uur later meldde hij zich teleurgesteld af voor Wimbledon. Krajicek is vanaf februari volgend jaar de nieuwe toernooidirecteur van het World Tennis Tournament in het Rotterdamse sportpaleis Ahoy'.