MKB: NMa moet kleine ondernemer beschermen

Middelgrote en kleine bedrijven worden volgens hun koepelorganisatie MKB-Nederland gemangeld door te machtige klanten. De Nederlandse Mededingingsautoriteit (NMa) moet hen beter beschermen, vindt scheidend MKB-voorzitter H. de Boer. Tijdens zijn afscheidscongres gisteren verweet De Boer de NMa vooral bezig te zijn met het beschermen van consumenten tegen monopolisten.

Maar een onderaannemer in de bouw die te maken heeft met één of enkele afnemers wordt volgens De Boer door de kartelwaakhond aan zijn lot overgelaten. De MKB-voorzitter vindt dat kleine bedrijven meer ruimte moeten krijgen om samen te werken en zo een vuist te maken tegen machtige klanten, zoals hoofdaannemers. Het mededingingsbeleid is volgens De Boer krom. ,,Aan de ene kant wordt grote inkopers niets in de weg gelegd wanneer ze zich organiseren of wanneer ze een economische machtspositie op hun inkoopmarkt uitbuiten. Aan de andere kant maakt de NMa het voor kleine ondernemers onmogelijk om samen te werken'', staat in het gisteren gepresenteerde MKB-onderzoek `De laagste prijs. Tegen welke prijs?' Als boosdoener wijst MKB-Nederland vooral de overheid aan. Zo hebben bouw- en groenbedrijven te maken met inkoopmacht die voortvloeit uit steeds grootschaliger overheidsaanbestedingen. De overheid zou de concurrentie kunnen bevorderen door opdrachten uit elkaar te trekken, zodat ook kleine bedrijven klussen kunnen aannemen.