`Minder Duitse feestdagen'

Minder vakantie. Minder feestdagen. Langere werkweek. De Duitsers, vindt minister van Economische Zaken Wolfgang Clement (SPD), moeten er harder aan trekken om de economie een impuls te geven. Net zoals VNO-voorzitter Jacques Schraven dit weekeinde een pleidooi hield voor een langere werkweek in Nederland.

,,We hebben zonder twijfel de grens bereikt'', zei Clement over de hoeveelheid vrije tijd in Duitsland. ,,Als je onze feestdagen vergelijkt met andere landen dan zit je toch even te piekeren.''

West-Duitsers hebben 30 vakantiedagen en 13 feestdagen. Nederlanders hebben 32 vrije dagen, Amerikanen 23. Een industrie-arbeider met een CAO-loon werkt in Duitsland gemiddeld 35,7 uur, in Groot-Brittannië is dat 37,2 en in Zwitserland 40,5 uur.

Economen van het Institut der Deutschen Wirtschaft in Keulen hebben berekend dat één uur langer werken (zonder loonsverhoging) de zwakke Duitse conjunctuur in één klap op de been zou helpen. Dit jaar zou de economische groei op ongeveer 1,6 procent uitkomen, drie keer zoveel als verwacht. Op den duur zou langer werken ook op de arbeidsmarkt merkbaar worden: als de langere werkweek nu zou worden ingevoerd, zouden er in 2004 60.000 nieuwe banen bij komen. De Duitse fiscus zou dit jaar al 5 miljard euro meer binnenkrijgen. Het opheffen van één vrije dag zou het bruto binnenlands product met 3,5 miljard euro verhogen.

Niet alle economen zijn er overigens van overtuigd dat langer werken soelaas biedt. Gustav Horn van het Deutsche Institut für Wirtschaftsforschung in Berlijn: ,,Bij absolute windstilte helpt het zetten van een extra zeil niet''.

Of de feestdagen echt zullen verdwijnen, is onduidelijk. De katholieke kerk en de vakbonden hebben alvast protest aangetekend. Ook voor niet-religieuze mensen zijn de christelijke feesten dagen voor ,,arbeidsrust en zielsverheffende ervaring'', zei kardinaal Lehmann. Vakbondsvoorzitter Michael Sommer bromde dat ,,der Wolfgang'' eerst maar eens voor meer werk moest zorgdragen.