Doden door botsing trein

Twee militairen in een pantserrupsvoertuig zijn gisteren op een onbewaakte overweg bij het Drentse dorp Graswijk bij Assen om het leven gekomen toen hun voertuig werd geschept door een lege passagierstrein.

Het militaire voertuig werd enkele tientallen meters meegesleept. Een volle passagierstrein uit tegenovergestelde richting kon op tijd stoppen. Een derde militair, de boordschutter zag de trein aankomen en wist op tijd uit het voertuig te springen. Hij raakte lichtgewond, maar kon het ziekenhuis gisteren verlaten. De machinist van de trein raakte ernstig gewond, maar is inmiddels buiten levensgevaar.

De identiteit van de doden, een burgermedewerker van defensie en een militair van de cavalerie uit Amersfoort, is nog niet vrijgegeven. De militairen waren bezig met een oefening in de bossen rond Assen. Een tweede pantservoertuig zou achter de verongelukte tank hebben gereden. De Koninklijke Marechaussee en het Korps Landelijke Politiediensten (KLPD) doen gezamenlijk onderzoek naar de toedracht van het ongeluk.

De reizigers van de passagierstrein die op tijd kon stoppen mochten de trein lange tijd niet verlaten, omdat de omgeving onder stroom stond. Het treinverkeer op de lijn Zwolle-Assen was urenlang ontregeld.