Plien van Albada naar Balans

Uitgeefster Plien van Albada van Prometheus vertrekt in september naar Balans. Ze wordt daar de opvolgster van Jan Geurt Gaarlandt, die aan de uitgeverij verbonden zal blijven als adviseur.

Van Albada (40) zal eerst een jaar lang samen met Gaarlandt Balans leiden, waarna ze zijn functie geheel zal overnemen. Haar transfer is opmerkelijk, omdat Prometheus onderdeel uitmaakt van Perscombinatie/Meulenhoff en het kleinere Balans van de concurrerende Weekbladpers Groep.

Van Albada zei vanochtend dat ,,de doorslag heeft gegeven dat ik bij Balans meer aandacht kan besteden aan fondsvorming en persoonlijke begeleiding van auteurs, en me minder hoef bezig te houden met managementtaken.''

De historica Van Albada trad twaalf jaar geleden in dienst bij Prometheus, toen nog onder leiding van Mai Spijkers. Nadat hij in 1999 was opgenomen in de PCM-bedrijfstop volgde hoofdredacteur van Albada hem op als directeur. Prometheus maakte de afgelopen jaren rumoerige periodes door. Van Albada's opvolger als hoofdredacteur en een commercieel directeur stapten na korte tijd op, waardoor zij een tijdlang naast uitgeeftaken ook management en financiën moest doen. Uiteindelijk kreeg ze een financieel directeur naast zich. Prometheus breidde het fonds onder Van Albada's leiding uit met jeugdboeken, actuele non-fictie en een samenwerkingsverband met NRC Handelsblad.

Gaarlandt van Balans beaamt dat Van Albada ,,op zoek was naar een kleinschaliger optreden'', met een beperkter fonds dan bij Prometheus, dat zo'n driehonderd titels per jaar uitgeeft. Gaarlandt roemt van Albada als ,,buitengewoon ervaren'' en ,,typisch een uitgever die auteurs aan zich kan binden, en daar gaat het in dit vak om''.

Volgens Van Albada zijn de auteurs van Prometheus niet tevoren op de hoogte gesteld van haar overstap, zoals bij het geruchtmakende vertrek van Tilly Hermans bij Meulenhoff in 2001. Zij nam toen een groot aantal prominente auteurs mee naar een nieuwe uitgeverij. Bij Prometheus zitten auteurs als Connie Palmen, Tom Lanoye en Hafid Bouazza. Gaarlandt: ,,We merken het wel. Ook als ze niemand meeneemt, zou ik toch zeer tevreden zijn.'' Essayist Bas Heijne, verbonden aan Prometheus: ,,Ik vind het zuur dat ze vertrekt. Er moet wel een goede opvolger komen, maar als die niet komt betekent dat niet meteen dat ik naar Balans ga. Dat concern is momenteel wel overzichtelijker dan PCM, waar het door al dat conglomereren wel erg onpersoonlijk wordt.''

Gaarlandt sluit niet uit dat Van Albada ook fictie zal gaan uitgeven bij Balans, dat zich nu toelegt op actuele en historische non-fictie.