Airbus boekt grote order op Le Bourget

Luchtvaartmaatschappij Emirates heeft vanmorgen op de luchtvaartshow van Parijs een grote order geplaatst bij de Europese vliegtuigbouwer Airbus. Het staatsbedrijf uit Dubai bestelde 41 Airbussen, waaronder 21 A380 dubbeldeks superjumbo's. Van het Amerikaanse Boeing neemt Emirates vier toestellen af van het type 777-300ER.

De order van Emirates is een belangrijke opsteker voor de luchtvaartshow, die door de verkleining van veel Amerikaanse delegaties aan belang leek in te boeten. Met de bestelling van Emirates is naar schatting een bedrag van 11 miljard euro gemoeid, naar cataloguswaarde. Eerder al plaatste Emirates een order voor 28 Airbussen.

Met name de grote aankoop van de A380's is een belangrijke doorbraak voor Airbus. De A380 is een nieuw toestel, dat plaats biedt aan 500 tot 650 passagiers. Het zal naar verwachting in 2006 voor het eerst vliegen. Fokker/Stork is toeleverancier voor het vliegtuig. Met zijn eerdere bestelling van twintig A380's (en twee vrachttoestellen van hetzelfde type) wordt de vloot van superjumbo's van Emirates verreweg de grootste. Negen andere maatschappijen bestelden tot nu toe in totaal 81 A380's, waaronder Air France, Lufthansa en de Amerikaanse vrachtvervoerder Fedex. KLM overweegt geen aankoop van het reuzentoestel. Vermoedelijk zal ook Qatar Airways deze week een grote order, waaronder voor A380's, bekendmaken.

De druiven zijn intussen zuur voor Boeing, dat zijn deelname aan `Le Bourget' halveerde ten opzichte van de vorige keer. ,,Boeing schiet zichzelf in de voet'', zegt commercieel directeur John Leahy (een Amerikaan) van Airbus, ,,Hier worden nog steeds deals gesloten.'' Airbus heeft Boeing nu ruim gepasseerd in de productie van civiele vliegtuigen. Airbus zal dit jaar 300 toestellen afleveren, Boeing 275. Airbus heeft in 2003 al 197 nieuwe orders binnengehaald (inclusief Emirates), Boeing 85.

Boeing verwijt Airbus de markt te bederven met overproductie. Door alle fabricagelijnen open te houden, dwingt Airbus zichzelf tot productie, waardoor klanten een aanzienlijk lagere prijs kunnen bedingen, zegt Boeing. Airbus is optimistisch over de vooruitzichten van de civiele luchtvaart en stelt dat zijn productie overeenkomstig de toenemende vraag is.