STRUISVOGELS MET PIT

Naam: Anneleen Jongejan (43)

Beroep: eigenaresse struisvogelbedrijf

Woonplaats: Vlagtwedde

,,Ik vond het platteland altijd al geweldig. Dan keek ik naar mijn stomme straat in Utrecht en vroeg me af waarom ik niet in de provincie woonde.

,,Toen we terugkwamen van onze wereldreis, zijn we er gaan wonen. Ik ben minder gecharmeerd van koeien en schapen. Dus toen ik hoorde dat de struisvogelmarkt een groeimarkt was, hebben we daarvoor gekozen. Ik vind struisvogels enorm leuke beesten. Ze hebben net als mensen stuk voor stuk karakter, je kunt ze echt uit elkaar halen. Hun vlees is heerlijk mals en neutraal van smaak. In het hoogseizoen hebben we 150 struisvogels, nu zijn dat er 80. Wij exporteren het vlees, het leer, de eieren, het vet en de veren wereldwijd. Er is eens een vliegtuig vol met onze struisvogels naar Egypte gevlogen. We hebben tien schitterende jaren gehad, maar dat is nu over.

,,Door de vogelpest mogen wij niet meer exporteren. Van de ene op de andere dag is alles gestopt. Ze laten ons volledig failliet gaan. Wij hebben gezonde vogels staan, die al ons geld opeten. Geld voor hun voedsel hebben we niet meer, nu het al moeilijk is om zelf brood op de plank te krijgen. Onze vogels verhongeren gewoon. Er zijn zelfs boeren die hun eigen struisvogels overhoop schieten.

,,Mensen die voor een bedrijf werken dat in financiële moeilijkheden komt kunnen een uitkering aanvragen. Mensen met een eigen bedrijf niet. Op financiële steun van de overheid kunnen we niet rekenen, onze enige optie is een extra lening op het huis. Maar ook daar zien wij weinig heil in, want dit is een gebed zonder einde.

,,Ik wil niet stoppen, maar kan niet doorgaan als het alleen geld kost. Mijn man is weer terug in het onderwijs en ook ik ben op zoek naar een baan. Ik heb geen meter spijt, maar heb nooit geweten dat je in Nederland als ondernemer zo gestraft kunt worden.''