Hollands Dagboek: Stefan Kruger

Drummers slaan, tikken, rammen, dreunen en gaan daarna achter de vrouwen aan. Maar Stefan Kruger, drummer van de popgroep Zuco 103, slaapt na elk optreden in Nederland thuis in Amsterdam. Zondag speelde Zuco 103 op Pinkpop in Landgraaf. Kruger (1965) is getrouwd met Nienke en heeft een dochter, Nana Meis (2). `Hoe kom ik mijn dag door?'

Woensdag 4 juni

Lief dagboek,

Gisteravond werd ik gevraagd om een dagboek bij te houden over mijzelf en Zuco 103. Interessante opdracht. Ik ben niet bepaald een schrijver. Drummers schrijven niet, en al helemaal geen dagboeken. Ze slaan, tikken, rammen, dreunen en gaan daarna achter de vrouwen aan. Toch?

Zuco 103 bestaat uit Stefan Schmid (toetsen), Lilian Vieira (zang) en mijzelf, Stefan Kruger (drums). Live wordt de band aangevuld met Sjam Sjamsodin (dj), Claus Tofft (percussie) en Lesly Kuhr (bas). Namen die de komende dagen nog wel een paar keer voorbij komen, aangezien we een vol weekend hebben.

Vanochtend om 8:15 vond ik mijn dochter (Nana Meis) op mijn bed. Net uit haar slaap ontwaakt en ze weet al dat ze naar de crèche gaat en met haar lievelingsvriendinnetje Jade gaat spelen, dus ze is zeer vrolijk. Nienke (mijn eega) brengt haar weg. Papa kus, papa kus. Doei, doei, veel plezier. Het cliché van de lachende dochter: de beste manier om je dag te beginnen.

Chocoladecroissants van de Marokkaanse bakker (door Nien meegebracht), een krantje en actie. Repetitie en vergadering met Zuco: een paar nieuwe liedjes bedacht voor de live show, de opnamedag van morgen doorgesproken en nog wat toekomstplannen besproken. Vervolgens een harde schijf laten repareren. Oef zeg, al die computertechniek: `Ik ben een drummer.'

Buma/Stemra gebeld: kreeg gelijk de goede persoon aan de lijn die mij een helder antwoord kon geven over de financiële afwikkeling van een zogenoemd sessiecontract. Het is zo'n gedoe om de verschillende rechtenorganisaties op een lijn te krijgen. Zuco heeft te maken met veel verschillende buitenlandse partijen. Dit geeft altijd het probleem dat we niet weten waar ons geld is gebleven en wat we nog tegoed hebben en van wie...

Dochter van crèche gehaald, die wegens opspelende peuterpuberteit weigerde naar huis te lopen. Meissie en boodschappen heelhuids thuis weten te brengen. Nienke gedag gekust, gekookt (was niet te vreten, vond Nana ook, hoewel ik toch gediplomeerd kok ben), afgewassen, was opgevouwen. Lijkt of ik alles moet doen in huis... Het is meer `een beetje netjes achterlaten want vanaf morgen ben ik alleen maar weg'. Intro gemaakt voor de live show, rekeningen gecheckt.

Morgen maar weer de Buma bellen. Er klopt iets toch niet...

Donderdag

Hoi dagboek,

Vandaag opnames gemaakt voor onze nieuwe Zuco-plaat die in september uitkomt. Het wordt een Zuco live experiment: stukken die we al een keer opgenomen hebben of vroeger uitgebracht hebben spelen we nu op een jazzy manier in de studio. Alles in een keer opnemen, geen knip- en plakwerk deze keer. Het ging redelijk vlot. Drie stukken op de band gezet. Om tien uur begonnen, drumstel opgezet (heel karwei voor de juiste sound), soundcheck gedaan. Stokken vergeten. Gauw naar huis gefietst. Nog een geluk dat we in Amsterdam opnemen. Eerste stuk met gastmuzikant/grote vriend Anton Goudsmit (New Cool Collective) en bassist Lesly. Ze hadden de vibe snel door, dus meteen de knoppen aan. Tweede stuk, een soort cliché Braziliaans samba-jazzstuk, met veel pijn en moeite op de band gekregen. Derde stuk: een paar reparaties aan een eerder opgenomen liedje van de jonge Braziliaanse liedjesschrijver Quincas. Zeer sleezy geworden na het synthesizer-spektakel van Stefan S. Lilian zong te gek.

Nienke kwam nog even langs om nieuwe designs van Zuco 103 T-shirts te laten keuren door Lil en Stefan. Leuke ideeën. Ze had Nana meegenomen, die meteen haar studiodoop heeft gehad: een duet van acht maten met Lil meegezongen. In iedere vader schuilt een Stevie Wonder. Te horen op het nieuwe album, mits over het hoofd gezien door de kinderinspectie.

In de studio gegeten. Daarna nog wat opnames verbeterd.

Vrijdag

Best dagboek,

Nana sprong om zeven uur op bed: Papa, papa, wakker worden! Zwaar, na vijf uur slaap. Onverbiddelijk als ze is: douche, douche! Eerst mama, dan Nana en dan papa, weet ik er uit te slepen. Het nuttige met het aangename verenigend: met Nana door de buurt gewandeld op zoek naar mijn auto die Stefan S. gisteren leende en `ergens' achtergelaten had. Om 10 uur afspraak bij Drumland om een drumstel te testen en mee te nemen voor Pinkpop.

Ik ben gevraagd door de importeur van Ludwig-drums om hun merk te spelen. Natuurlijk te gek. Ik had (zeer moeilijke) keuze tussen Premier en Ludwig. Toch gekozen voor Ludwig, een van de oudste drummerken. En dat niet voor niets.

Dus de hele dag tussen drumfreaks gezeten en een drumstel gecheckt om te gebruiken op Pinkpop. Na een paar uur sleutelen en vellen verwisselen een zeer goede sound gemaakt. Dit alles onder leiding van `Messerschmitt' Marcel, dé Ludwig-expert en super drumtech. Even thuis op de bank krantje gelezen. Gewacht op oma die Nana kwam ophalen voor een weekendje logeren. Ik bracht ze weg en deed er wegens de files en uur over (normaal een halfuur). Nu lekker uit eten met Nien (joepie!).

Heerlijk gegeten bij Lof. Daarna een borreltje (of twee) gedronken bij een Jordanees cafeetje. De gesprekken met Nien waren weer van filosofisch zeer hoog niveau. Over kosmische ervaringen in muziek. Wanneer die er waren. En of we dat ook in andere kunsten hebben ervaren. En zo...

Dronken, schrijvend aan mijn dagboek, val ik bijna in slaap.

Zaterdag

Vaag dagboek,

Na een avond vol drank heb ik een lekkere kater. Hoe kom ik mijn dag door? Ik moet mijn nieuwe drumset uitproberen, mijn computerbeats testen en heb een optreden in Den Bosch. Om 12 uur opgestaan. Goed vet ontbijtje met mijn liefje. Afspraak met fotograaf van deze krant om 3 uur. Doorleefde foto, denk ik.

Boodschappen gedaan. Lekker rustig op ons balkon gezeten en heerlijk gegeten. De Zuco-bus naar Den Bosch vertrekt om 7 uur. Alles inladen en op weg naar onze bestemming. Het festival heeft de reputatie dat het niet echt muzikantvriendelijk is. We zullen zien. Ik had gezworen dat ik er nooit meer zou spelen, na eerdere ervaringen. Wankele podia, slecht geluid, overijverige oppassers, 5 sets van 45 minuten spelen, etc.

Tijdens de opbouw kregen we te horen dat de stroom ging uitvallen en dat ze alles moesten repareren. Toen daarop het licht uitging, dacht het publiek dat het ging beginnen.

Kwam dat even van een koude kermis thuis. Na 30 minuten was het probleem verholpen en kon Zuco aftrappen. Ik merkte tijdens de set dat mijn bassdrum niet werkt. Dat wordt een vermoeiende gig! Heb ik toch een verkeerde keuze gemaakt door met een totaal ander drumstel te gaan optreden? Of is het de drank van gisteravond die in mijn rechterbeen is gezakt. Na een zeer zware wedstrijd tegen mijn lichaam kom ik helemaal kapot van het podium. Excuus aan de band. Lil is volgens mij woest dat er geen energie in het optreden zat. Gelijk heeft ze.

Besloten om morgen op Pinkpop op mijn vertrouwde Sonor-setje te spelen.

Nu zit ik in de bus dit verhaal te schrijven, wat een beetje zwaar is met al die hobbels. Ik wil eigenlijk wel slapen: het is al 3 uur in de ochtend.

Thuisgekomen val ik als een blok in slaap. Op de wekker staat 4:15.

Morgen om 12:15 vertrek naar Pinkpop.

Tot vandaag!

Zondag

Twijfelend dagboek,

Wakker geschrokken door mijn drumset-probleem: mijn ouwe vertrouwde setje of de nieuwe Ludwig. Door de regen naar de studio gestruind. Mijn andere set al bijna ingepakt als `Messerschmitt' Marcel op de stoep staat. Ik durf het haast niet te zeggen dat ik vandaag op mijn Sonor zal spelen. Ik zag hem balen toen ik het zei. Hij kwam onmiddellijk met oplossingen. Hij zou hem met Jan (monitorman van Zuco) stemmen en er voor zorgen dat hij lekker gaat klinken. Voor alle zekerheid toch nog mijn andere set meegenomen.

De rit naar Limburg ging voorspoedig. Onderweg bedenk ik dat het raar is dat ik Pinkpop niet zo belangrijk vind. Elk optreden telt. Veel mensen zullen dit niet met me eens zijn en vinden dit festival een soort bekroning op je werk.

Aangekomen worden we opgewacht door Petra van Coast to Coast (distributie Zuco Nederland). Na een aantal interviews kan ik mijn setje checken. Hij klinkt fantastisch! Goed gedaan, Marcel en Jan. Ik ben zo blij als een kind.

Vijf minuten voor aanvang komt Jan in paniek naar mij toe. Stefan, Stefan, alle stroom is uitgevallen en alle computers zijn gecrasht.

Huh, op Pinkpop? Ojee! Volle tent: 7.000 mensen aan het wachten? Dit kan vervelend worden. Na 25 minuten hebben ze alles weer aan de praat (toch 5 minuten sneller dan in Den Bosch). Het feestje kan beginnen. Hopen, hopen, hopen dat mijn computer opstart.

Zweten, maar yep! Hij doet 't.

Ik zeg het niet gauw, maar dit optreden was van begin tot eind magisch. Iedereen speelde echt als een dolle! Energie! Super Sjam, Lil, Stefan, Claus en Lesly. Zo moet het! In de bus terug een jointje gerookt en biertje gedronken. 3 uur in bed. Valt wel mee.

Maandag

Boos dagboek,

Vanmiddag met Nana en Nien naar de opening van het IJburgstrand voor optreden met Zuco. Deze middag deed mij denken aan de tijd dat de beachbops op Bloemendaal nog leuk en gezellig waren.

Om 9 uur thuisgekomen en Pinkpop op tv gekeken. Wat een farce, die registratie van Zuco! Dat zo'n optreden zo slecht gemixt kan worden. Nederland heeft mogen kijken naar de twee slechtste stukken van die avond. Ik hou ermee op!

Bel gelijk Guus, onze vaste technicus, die er volgens mij ook van baalde. Zeer gefrustreerd probeer ik te gaan slapen. Al indommelend bedenk ik dat het onze eigen schuld is. Hadden we onze eigen opnametechnicus maar mee moeten nemen.

Dinsdag 10 juni

Moe dagboek,

Zeer vermoeid wakker geworden. Vandaag is het conservatoriumdag. Ik ben gastdocent drums aan het Koninklijk Conservatorium in Den Haag. Hier heb ik elke week zes studenten drums (als ik niet op tournee ben).

Vandaag zijn er examens. Dit betekent vanaf 10 uur in de ochtend tot 10 uur in de avond drumgekletter aan mijn hoofd. Door de file kom ik 15 minuten te laat. De eerste kandidaat is al bezig. Ik groet de rest van de commissie: Erik Ineke, Frits Landesbergen, Marc Zoutendijk en Wouter Turkenburg. Raar om in een commissie te zitten en te oordelen over mensen. Twee kandidaten van school gestuurd.

Lullig.

De rest doet het goed tot zeer goed.

Afgepeigerd rijd ik naar huis en word gebeld door Nathalie onze manager, die zegt dat ze hele goede reacties krijgt van mensen over ons tv-optreden gisteravond.

Zo zie je maar weer waar een drummer zich zorgen over kan maken.