DE WEEK

HEB CONSIDERATIE met Europa. Want al heeft het Poolse volk zich nu ook blijmoedig achter de Europese vlag geschaard, het blijft met dat Europa behelpen. Macht, niet idealisme blijft ondanks alles de dienst uitmaken. Eén troost: is het ooit in Europa anders geweest?

WANT DAT DE

belangrijkste Europese beslissingen niet in de Europese Commisie vallen, nog minder in de raden van ministers, laat staan in het Europees Parlement – organen waarmee dat Europese idealisme is opgetuigd, en nu in onderhoudsbeurt – bewijzen keer op keer de grote landen.

De Duitse kanselier en de Franse president sloten een deal die de hele Europese landbouwhervorming in één klap terugbrengt tot de status quo, pal voordat de landbouwministers op het punt stonden om de landbouw ingrijpend te hervormen. Europa had lelijk het nakijken.

WAARMEE OPNIEUW wordt bevestigd dat Europa wordt geregeerd vanuit het Elysée en het Bundeskanzleramt of, weer in andere gevallen met Downing Street 10 of, nog het meest zichtbaar, op de toppen van de staats- en regeringsleiders – waar de grote landen nu eenmaal de lakens uitdelen.

En reken maar dat voor hun koehandel de nationale bekokstoofcentra voortdurend met elkaar in verbinding staan, Parijs en Berlijn nog het meest – al doet Nederland, dromenland, alsof het Europese ideaal de toon aangeeft.

EN WEER DOEN de Britten niet mee met de euro, waarmee ze volgens de een hun euro-invloed vrijwel verspelen en volgens de ander hun economie met succes blijven afschermen van de euro-recessie.

De Europese Centrale Bank heeft haar groeiprognoses voor euroland opnieuw verlaagd, zowel voor dit jaar als volgend jaar. De Britse economie presteert in Europa als een van de beste, Nederland qua groei als slechtste.

En de luchtbel van Nederlandse makelij die onheilspellend boven de huizenmarkt hangt moet nog leeglopen. God verhoede dat die met een klap uiteenspat. Is dat, met het CDA aan de macht, straks geen bede extra in de troonrede waard?

DE IRAAKSE schatten zijn terecht. Een groot deel van de gestolen gewaande kunstvoorwerpen van het Nationaal Museum bleek in een geheime bergplaats onder de centrale bank in Bagdad te liggen. Alle verontwaardiging om die Amerikaanse barbaren voor niets.

(`Wie kent de namen van de mannen die er bij Alexander de Grote op aandrongen Persepolis niet te verwoesten? Heeft zich wel iemand bekommerd om de kunstschatten die toen verloren gingen? En vergeten niet zij die het verleden verheerlijken dat dit eens een even verwerpelijk heden geweest is als hun eigen heden?' – W.F. Hermans)

NOHRA OHGA, DIE eens een succesvolle carrière als operazanger opgaf om de topman van Sony te worden (tot 1995), schenkt zijn pensioen (11,7 miljoen euro) weg voor een nieuw concertgebouw in Japan, na eerst netjes belasting te betalen.

Vast een voorbeeld dat onder topmanagers volgen doet.

WEGENS HANDEL met voorkennis is de ex-topman van een Amerikaans biotechnologiebedrijf tot zeven jaar achter de tralies veroordeeld. De eerste gevangenisstraf voor een topmanager sinds de recente boekhoudschandalen in de VS aan het licht kwamen.

In China staat de Nederlands-Chinese zakenman die het Holland-pretpark met molens en grachtenpanden bouwde terecht wegens omkoping en fraude. De man, eens asielzoeker in Nederland, krijgt vermoedelijk levenslang, geen doodstraf. China wordt beschaafder.

NET ALS IN Europa wordt in China gesleuteld aan de grondwet. Privé-eigendom zal straks misschien wettelijk worden beschermd. Waarmee een eind zou komen aan de discriminatie van particuliere ondernemingen, met name door de banken, die dan misschien ook worden geprivatiseerd. U zult de democratie in China nog meemaken – wel op z'n (trotse) Chinees natuurlijk.

BECKHAM STAAT in de aanbieding – al bevalt de manier waarop hij in de etalage is gezet de voetballer niet. Manchester United wil hem aan FC Barcelona verkopen. Het aandeel van de Engelse club steeg na de bekendwording met 4,6 procent. Beckham, seksidool van beide geslachten, voelt zich behandeld als `een stuk vlees'. Toon dus bij uw fantasie consideratie.