Amazone Anky moet nog wennen

Nauwelijks hersteld van een beenbreuk begon Anky van Grunsven gisteren aan het Nederlands kampioenschap dressuur. Na een goede en een slechte proef gaat ze na de eerste dag aan de leiding.

In januari brak Anky van Grunsven haar linkerbeen bij een val van een paard. Bijna vier maanden stond ze op nonactief. Pas einde mei hervatte ze training. Het was nog aan haar te zien wanneer ze liep: dan trok ze met haar linkerbeen. Maar eenmaal te paard was van die kreupelheid bij de amazone geen sprake meer. Het leek de olympische kampioen allemaal weer gemakkelijk af te gaan.

Toch was Van Grunsven na haar rit met de dekhengst Krack C behoorlijk teleurgesteld. ,,Dit was een hele goede proef, waarvoor ik toch zeker boven de zeventig procent had moeten scoren'', was haar verrassende reactie. Haar levenspartner en trainer, Sjef Jansen, die altijd al een scherp oog heeft gehad voor de kleinste details, relativeerde haar opmerkingen. ,,Het miste allemaal net even de wedstrijdscherpte. Er waren te veel kleine foutjes en het liep niet zoals het zou moeten. Het was te zien dat je even weg bent geweest'', aldus Jansen, die met deze opmerkingen ook de vechtlust van Van Grunsven trachtte te mobiliseren.

Dat lukte hem uitstekend, want met haar tweede paard Salinero reed zij alsof haar linkerbeen nooit gebroken was geweest. Zij toonde met de gitzwarte Salinero een rit die bijna zonder fouten was en waarin de ruin zijn enorme souplesse en swingende bewegingen toonde.

Puffend van de warmte en de inspanning verliet de door een gebrek aan conditie uitgeputte amazone de ring. ,,Met deze prestatie ben ik superblij'', lachte zij haar tanden bloot en gaf ze Salinero een appel. Toen zij de punten hoorde werd haar blijdschap alleen maar groter, want alle vijf de juryleden hadden Van Grunsven met Salinero op de eerste plek geplaatst.

Na afloop van dit eerste onderdeel waren er in de top van het klassement alleen maar blije gezichten. Terecht, want de nummers twee en drie in de tussenstand, Arjen Teeuwissen met Gestion Goliath T en Ellen Bontje met Gestion Silvano N, waren door de in het dressuurwereldje ontelbaar aanwezige criticasters reeds bij het grof vuil gezet. Goliath zou nooit weer de wedstrijdring betreden en Silvano was versleten.

De Grand Prix in Nijmegen leerde anders. Goliath walste door de baan zoals hij zich nog nooit te voren had laten zien en Silvano, die inmiddels 18 jaren telt, showde zich met meer elasticiteit dan vele van zijn soortgenoten die de helft in levensjaren tellen. Tijdens dit Nederlands kampioenschap werd de doorbraak van de jeugd verwacht, maar de oudjes onder aanvoering van Van Grunsven houden de teugels vast in handen.