Taylor: aanklacht van tafel

De Liberiaanse president Charles Taylor heeft gisteren gewaarschuwd dat vrede in zijn land is uitgesloten zolang het VN-tribunaal in Sierra Leone de aanklacht tegen hem wegens oorlogsmisdaden niet intrekt. Hij zei dat terwijl regering en rebellen in de Ghanese stad Akosombo voor het eerst afzonderlijk vredesbesprekingen hielden met bemiddelaars van de Economische Gemeenschap van West-Europese Staten (Ecowas).

De bemiddelaars hopen dat ze regering en rebellen vandaag nog aan een tafel krijgen en dat er dit weekend al een bestand kan worden aangekondigd. Maar de kans daarop is klein omdat de rebellenbewegingen LURD en MODEL niet met ,,een oorlogsmisdadiger'' of met vertegenwoordigers van zijn regering willen praten. Ze eisen allebei het aftreden van de Liberiaanse president.

Direct nadat het VN-tribunaal in Sierra Leone vorige week woensdag een internationaal arrestatiebevel had uitgevaardigd tegen Taylor, kondigde hij zijn vrijwillig terugtreden af ,,in het belang van het land''. Maar op dat voornemen is hij weer teruggekomen. Hij waarschuwde voor ,,een bloedbad'' als hij gedwongen wordt om op te stappen. Hij zei dat zijn vertrek onmogelijk deel kon zijn van een vredesregeling.

Taylor beschuldigde het VN-tribunaal in Sierre Leone gisteren van racisme. ,,Ze denken dat ze Afrikanen kunnen behandelen als apen in de bomen.'' Volgens Taylor is de aanklacht alleen maar bedoeld om Afrikaanse leiders te vernederen.

De West-Afrikaanse bemiddelaars confronteerden de strijdende partijen gisteren bij het vredesoverleg met een delegatie van Liberiaanse kinderen die opriepen tot vrede. Liberia is al sinds 1989 in burgeroorlog verwikkeld, met een onderbreking tussen 1996 en 1999.