Staking Britse brandweer na akkoord over

Het loonconflict bij de Britse brandweer is na acht maanden van stakingen voorbij. De brandweerbond accepteerde gisteren een geleidelijke loonsverhoging van 16 procent in ruil voor een vergaande werkhervorming.

Het topsalaris voor een gewone brandweerman komt zo op 25.000 pond (35.000 euro) te liggen. De Fire Brigades Union (FBU), de vakbond die de 55.000 Britse brandweerlieden vertegenwoordigt, eiste aanvankelijk 40 procent meer loon, terwijl de overheid slechts 11 procent bood.

De brandweer staakte in sinds november vorig jaar in totaal vijf keer voor periodes tot twee weken. Dat leidde tot grote spanningen bij het leger, dat tijdens de oorlog in Irak nog eens 20.000 soldaten beschikbaar moest hebben om de brandweer te vervangen.

Tijdens de stakingen lag ook de Londense ondergrondse vrijwel geheel plat, deels omdat de militairen met hun verouderde materieel de dieper gelegen stations niet zouden kunnen bereiken, die daarom werden gesloten, en deels omdat een deel van het metropersoneel de brandweerstaking steunde.

FBU-leider Andy Gilchrist noemde de loonsverhoging ,,een nette overeenkomst voor mensen die een eersteklas dienst verlenen'' en zei ook dat het ,,een eerste stap'' is op weg naar verdere loonsverhoging. Zijn leden stemden in een verhouding van drie tegen één voor het akoord; de tegenstanders betichten Gilchrist ervan ,,uitverkoop'' te hebben gehouden.

De brandweer kon bij het grote publiek op steeds minder steun rekenen voor de aanhoudende stakingen en ook onder de leden zelf gingen steeds meer stemmen op om een akkoord te tekenen. Het extra loon moet de brandweer deels zelf verdienen door hervorming van hun ,,achterhaalde werkpraktijken'' om efficiency te verhogen.

Impliciet doel van de Britse regering is ook het doorbreken van het geprivilegieerde werklimaat binnen het `blanke mannen-bolwerk' van de brandweer. Er komt nu vrijwel zeker een einde aan het door de FBU bedongen verbod op overwerk en het soepele dienstrooster van twee dagen op, vier dagen af, dat veel brandweermannen in staat stelt volop bij te klussen als taxichauffeur, timmerman of automonteur.

,,Is het gek dat er naar elke vacature bij de brandweer veertig man solliciteren, terwijl er een tekort aan leraren is?'', zei Blair eind vorig jaar. Capituleren voor de brandweer zou nieuwe looneisen ontketenen in zorg, onderwijs en bij de metro, die de regering onbetaalbaar acht.

Britse kazernes zullen 's nachts niet langer met hetzelfde aantal mensen zijn bezet als overdag en de brandweer gaat ook een controlekamer delen met andere hulpdiensten. Tijdens de stakingen kwam een reeks schandalen naar buiten, onder meer dat nachtploegen soms zelf vals alarm gaven, zodat ze in overtijd konden uitrukken.