Netwerk en Nova kunnen ook bezuinigen

Naast bezuinigingen op de Wereldomroep, adviseert adviesbureau McKinsey ook bezuinigingen op de actualiteitenrubrieken Nova, Netwerk en Twee Vandaag, op de omroeporkesten en op radiozender 747 AM.

Dat heeft Nova, dat in bezit is van een concept van het McKinsey-rapport, gisteren gemeld. McKinsey onderzoekt op initiatief van het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschappen (OC en W) de mogelijkheden geld te besparen op de publieke omroep. De omroepen moeten structureel 80 miljoen minder gaan uitgeven. Gisteren werd al bekend dat McKinsey denkt dat meer dan 80 procent van het budget van de Wereldomroep kan worden geschrapt.

McKinsey hanteert steeds een minimaal en een maximaal scenario. In het minimumvoorstel worden het Radio Symfonieorkest en het Metropole Orkest afgeschaft. Dat zou 12,4 miljoen euro opleveren. In het maximumscenario wordt ook het Radio Kamerorkest opgeheven. Het Muziekcentrum van de Omroep houdt dan alleen nog het Radio Filharmonisch Orkest en het Groot Omroepkoor over.

Ook in de zender Radio 747 AM, het oude Radio 5, kan volgens McKinsey worden gesneden. In het minimumscenario zendt 747 AM alleen nog maar de wettelijk verplichte programma's uit. Dit zou een besparing van 13 miljoen euro opleveren. In het ergste geval moet de zender worden opgeheven, wat een besparing van 28,4 miljoen betekent.

Samenwerking tussen Nova, Netwerk en Twee Vandaag kan een besparing van tussen de 5 en 10,9 miljoen euro opleveren. In het minimale scenario gaan de redacties studio's en andere faciliteiten zoals documentatiediensten, delen. In het maximale scenario komt er redactionele samenwerking en gaat één redactiechef de programma's leiden.

Ook in de besturen van de publieke omroepen kan volgens het bureau worden gesneden. Van de 119 arbeidsplaatsen zouden er 52 tot 80 kunnen worden geschrapt.

McKinsey adviseert ook om de zogenoemde Telefilms te schrappen. Deze films komen voort uit een samenwerkingsverband van de publieke omroep en de filmwereld om de Nederlandse filmproductie te stimuleren.

McKinsey wil geen toelichting geven. Het ministerie van OC en W verwacht dat het rapport over ongeveer twee weken naar de Tweede Kamer gestuurd wordt.