Magische zusjes

Schilder Anya Janssen (1962) volgde voor haar serie Double Edged een jaar lang een eeneiige tweeling. Het gaat om twee tienermeisjes, die opgroeiden in een groot gezin in een klein dorp waar ze ,,streng religieus'' werden opgevoed. Om welke geloofsrichting het gaat wordt uit de begeleidende tekst niet duidelijk, maar Janssen ziet hen, zo blijkt ook uit de schilderijen, als twee overbeschermde, kwetsbare wezentjes in een wereld vol gevaren.

In een hyper-realistische stijl, die soms even naar kitsch doorslaat, zet Janssen de meisjes neer in decors als een brandend bos, een verlaten discoterrein of liggend in het gras. Meestal staan ze er als onschuldige engeltjes bij, maar soms gniffelen ze, of kijken ze betrapt op van een bron van licht die op drugs of een ander verboden genot lijkt te duiden.

De twee zijn permanent aan elkaar verbonden: ze houden elkaars hand of taille vast, hun lange rode haren zijn in elkaar verstrengeld. De details zijn oogverblindend. Ogen lichten op als bij flitslicht, pailletjes op truitjes blinken je tegemoet, witte huid, witte wolken en witte kleren worden subtiel naast elkaar geplaatst.

Achterin de galerie hangen twee erg mooie, zorgvuldige close-up schilderijen van de twee gezichten, die gelegenheid geven om elk detail te vergelijken. Alleen de haarimplant en de oren verschillen een beetje.

De tweeling leverde zelf ook bijdragen aan Double Edged. Er hangen twee onbeholpen geschilderde (zelf-)portretjes, en de vragenlijsten die de zusjes op Janssens verzoek invulden over hun persoonlijke voor- en afkeuren zijn ook als kunstwerken te koop (`interview', €250). Zo maakt men idolen, heeft Janssen misschien gedacht – maar deze werken zijn te bête om voor kunst te kunnen doorgaan. Dieper inzicht in het fenomeen tweeling geven ze ook niet: de een houdt van Friends, de ander van Men in Black, en het voordeel van tweeling zijn is ,,dat er altijd iemand achter je staat''. Als de meisjes al bijzonder zijn, is dat vooral omdat Janssen ze heeft gezien.

Anya Janssen, `Double-Edged', t/m 28/6 in: Galerie Torch, Lauriergracht 94, Amsterdam. Open do-za 13-18u. Tel. 020-626 0284.