Gemeenteraad redt Vitesse en Gelredome

De Arnhemse gemeenteraad heeft gisteravond ingestemd met een reddingsplan waarbij bijna 30 miljoen euro wordt gestoken in de plaatselijke voetbalclub Vitesse en het stadion Gelredome.

De stemming over het plan viel met 24 voorstanders en 15 stemmen tegen onverwacht groot uit in het voordeel van Vitesse/Gelredome. Het besluit werd met gejuich begroet door enkele honderden Vitesse-supporters die tijdens het debat tegenstanders hadden uitgejoeld. In april, toen de gemeenteraad een besluit over het reddingsplan uitstelde, was een nipte meerderheid tegen het reddingsplan.

De tegenstanders (SP, GroenLinks, ChristenUnie en individuele raadsleden van PvdA, CDA en Zuid-Centraal) vinden dat de financiële risico's voor de gemeente te groot zijn. Het geld, 23,9 miljoen euro voor de aankoop van de grond en stadion en 5,4 miljoen euro voor een lening aan Vitesse, wordt door de gemeente uitgeleend en moet door Vitesse/Gelredome in de vorm van huur worden terugbetaald. De gemeente wil Vitesse en Gelredome in één holding onderbrengen en (nieuwe) bestuursleden aanstellen. De gemeente Arnhem gaat hierdoor feitelijk een voetbalclub leiden.

,,Het financiële wanbeleid in het betaalde voetbal is niet de verantwoordelijkheid van de gemeente'', verklaarde raadslid W. van Loon van GroenLinks zijn stem tegen het reddingsplan. Hij vreest dat Vitesse over een paar jaar weer bij de gemeente aanklopt. PvdA-raadslid L. Scholten heeft uit protest tegen het besluit van de gemeenteraad zijn vertrek aangekondigd.

De voorstanders hebben zich vooral laten leiden door het maatschappelijk belang van het multifunctionele stadion en van de voetbalclub voor de stad Arnhem. Bij het afwijzen van het reddingsplan zou Vitesse hoogstwaarschijnlijk failliet gaan en Gelredome zijn hoofdhuurder verliezen. ,,Zonder stadion en club mist de stad vitale organen'', aldus raadslid F. Jansen van het CDA. Vier raadsleden van de partij Zuid-Centraal die aanvankelijk tegen waren, stemden nu voor omdat het college van B en W de toezegging deed dat de grond rondom het stadion commercieel ontwikkeld mag worden. Met de opbrengsten hiervan kunnen de financiële risico's van het reddingsplan deels worden afgedekt.

Arnhem wil de exploitatie van het stadion in handen geven van een marktpartij. Dit kan projectontwikkelaar TCN uit Nieuwegein zijn, waarmee Vitesse en Gelredome willen samenwerken. Volgens wethouder R. Gast zijn er nog zes kandidaten. Vorige week kwam het tot een conflict tussen de gemeente en TCN/Gelredome/Vitesse omdat de laatste groepering de gemeentelijke eis dat de zittende bestuursleden moeten plaatsmaken `destructief' vindt. De gemeente houdt aan deze eis vast, al zal er wel eerst een overgangsperiode zijn.

De directie van stadion Gelredome blijft tegenstander van samenvoeging met Vitesse. Volgens wethouder Gast (CDA) wordt de medewerking van Gelredome ,,goedschiks of kwaadschiks'' afgedwongen. Gelredome-directeur P. van Sliedrecht verwijt Gast naïviteit. ,,Hij weet niet waar hij aan begint. Je kunt niet zomaar een voetbalclub leiden.''

De gemeente Arnhem heeft in de persoon van H. Ramautar al een opvolger voor de huidige clubvoorzitter J. Vaessen naar voren geschoven. Vitesse heeft van de KNVB nog geen licentie voor het nieuwe seizoen gekregen. Het bestuur van de voetbalclub denkt binnenkort een sluitende begroting te kunnen overleggen.