AH-medewerkers opnieuw opgepakt

De twee medewerkers van Albert Heijn die eind vorig jaar een winkeldief molesteerden, zijn gisteren gearresteerd voor een vergelijkbaar vergrijp. Volgens de politie hebben ze geweld gebruikt tegen een man die zonder te betalen met een blikje bier uit het filiaal in de Amsterdamse Eerste Van Swindenstraat wegliep.

Vanmiddag zijn Lucas P. en Simon L., filiaalhouder en bedrijfsleider van het filiaal, voorgeleid, en vervolgens weer op vrije voeten gesteld. Volgens de woordvoerder van de politie in Amsterdam liepen beide AH-medewerkers gisteren rond half zes achter de winkeldief aan en ontstond er op straat een vechtpartij. Toen de politie de winkeldief kwam ophalen, werd geconstateerd dat de man ,,duidelijk zichtbaar letsel'' had opgelopen. Over de aard van het letsel wil de politie niets zeggen.

Op het politiebureau deed de winkeldief vervolgens aangifte van mishandeling. In overleg met de officier van justitie is vervolgens besloten beide Albert Heijn-medewekers aan te klagen voor openlijke geweldpleging en poging tot zware mishandeling. 's Avonds na sluitingstijd hield de politie een van de verdachten aan. De andere verdachte meldde zich vervolgens vrijwillig bij de politie. Inmiddels hebben zich diverse getuigen van de vechtpartij gemeld. Over de waarnemingen van deze getuigen wil de politie geen mededelingen doen. ,,Bij de aanhouding is geweld gebruikt,'' aldus de woordvoerder. ,,En geweld is voorbehouden aan de politie.''

Vorig jaar gebruikten beide AH-medewerkers ook geweld toen ze de achtervolging inzetten op een overvaller die een kassamedewerkster met een mes had bedreigd. De man werd geschopt en geslagen terwijl hij al was overmeesterd en zijn mes had weggegooid. De rover brak daarbij zijn neus. De filiaalhouder werd vervolgens veroordeeld tot een boete van 600 euro, waarvan de helft voorwaardelijk. De bedrijfsleider werd vrijgesproken omdat die niet daadwerkelijk had geslagen. Op de vervolging van het duo kwam stevige kritiek. Prins Bernard belde speciaal met De Telegraaf om bekend te maken dat hij bereid was de boete voor de winkelmedewerkers te betalen, hetgeen hij naar verluidt ook heeft gedaan.

De advocaat van het tweetal kon vanochtend nog niet inhoudelijk reageren op de zaak. Alleen kon een medewerker van het kantoor bevestigen dat beiden vanmiddag zijn vrij gelaten. Volgens de politie van Amsterdam is sinds het incident vorig jaar wel contact geweest met het AH-filiaal aan de Van Swindenstraat om te spreken over gedragsregels rond het aanhouden van winkeldieven. Hoe die gesprekken zijn verlopen, kon de politiewoordvoerder niet zeggen.