Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.
Bekijk hele krant

NRC Handelsblad

Economie

Meer ongelukken bij kitesurfen

Het aantal ongelukken bij het kitesurfen, surfen met een vlieger, neemt sterk toe. Vorig jaar moesten zeventig surfers in het ziekenhuis worden behandeld. In 2001 waren dat er nog veertig. Ook komen er steeds meer klachten binnen van andere badgasten die zich niet veilig voelen op de Nederlandse stranden door onverhoedse manoeuvres van, vooral onervaren, kitesurfers. Het aantal surfers is de laatste jaren sterk gestegen.

De stichting Consument en Veiligheid wil daarom de brancheorganisaties, zoals surfwinkels en surfscholen, stimuleren om de handen ineen te slaan om tot afspraken te komen die de veiligheid verbeteren. Volgens Cees Meijer, woordvoerder van de stichting, hangt het groeiende aantal ongelukken nauw samen met het feit dat kitesurfen een trendgevoelige sport is.,,Naarmate de populariteit stijgt, neemt ook het aantal ernstige ongelukken toe'', aldus Meijer. De Nederlandse tak van de Internationale Kitesurf Organisatie (IKO) ziet een belangrijke taak voor de gemeentebesturen van badplaatsen. Die moeten plekken aanwijzen waar mag worden gekitesurft.