Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.
Bekijk hele krant

NRC Handelsblad

Cultuur

Chabliz

Tussen alle prefab-zangeresjes en anonieme American Songbook-vertolksters zorgt Petra de Winter voor een verfrissend geluid. De frontvrouw van kwartet Chabliz heeft een stembereik van vier octaven.

Operateske uithalen op orkaansterkte, krakerig heksengegil en donkerbruin, sensueel laag: Chabliz' oeuvre van `pop noir' leent zich goed voor De Winters bijna grenzeloze expressie. De veertien nummers op Nightporter vertonen een sterke hang naar revue-bombast met een Weilliaanse inslag. Maar tussen het bitterzoete The Heel en een licht ontsporende tango met Duitse tekst, steken ook andere invloeden de kop op. Een beetje Randy Newman, een lik Nick Cave en zelfs een scheutje Abba voor de catchy refreintjes. De beperkte omvang van de band is opgevangen door de inzet van synthesizers, die soms op de rand van de kitsch zitten. In de beste nummers doen accordeon, piano, bas en drums het meeste werk. Meer omlijsting heeft het vocale vuurwerk van De Winter ook niet nodig. Chabliz treedt de komende maanden op door heel Nederland.

Chabliz: Nightporter (Chabliz002) Distr Coast to Coast BV. Zie ook www.chabliz.com