BEELDENTUINEN

Château Neercanne/Château St. Gerlach

In twee Limburgse kasteeltuinen, die van Château Neercanne (Maastricht) en Château St. Gerlach (Valkenburg) wordt deze zomer de crème de la crème van de Nederlandse beeldhouwkunst tentoongesteld. De objecten maken deel uit van de collectie van Bell'Arte, een Maastrichtse galerie die zich specialiseert in beeldhouwkunst. Met werk van onder meer Art Schonk, Eddy Roos, Nic Jonk, Evert van Hemert en Jon Gardella.

Château Neercanne, Cannerweg 800, Maastricht. Château St. Gerlach, Joseph Corneli Allee 1, Houtem. Dag geopend t/m 5 okt van 10-18u. Inl 043-3211702. Gratis toegang.

May Hobijn

Langs de Vecht, tussen Maarssen en Breukelen, ligt de sprookjesachtige beeldentuin van May Hobijn.

De tuin, met zijn prachtige beplanting, werd in Japan uitgeroepen tot een van 's werelds top art gardens. Ook Amerikaanse en Belgische tv-ploegen kwamen er al een kijkje nemen.

En de sculpturen? Daarvan staan er zo'n tweehonderd opgesteld, van dertig kunstenaars, zowel figuratief als abstract. Een omweg waard.

Beelden aan de Vecht, Straatweg 31, Maarssen. Inl 0346-560518. Open t/m 17 aug van vr t/m zo van 12-17u. Entree €2.

Ravesteyn

De uitgestrekte particuliere tuinen rondom de ruïne van het middeleeuwse slot Ravesteyn in Heenvliet (Voorne-Putten) vormen deze zomer het decor voor een gevarieerde beeldenexpositie met werk van onder meer Henk Korthuys, René Vaandrager en Rob Kaptein. Omdat de beeldentuin dit jaar zijn tienjarig jubileum viert kunnen bezoekers ook luisteren naar poëzievoordrachten of deelnemen aan een roofvogelmiddag.

Beeldentuin Ravesteyn, Ambachtsherenhuis, Markt 11, Heenvliet. Geopend t/m 15 juni in de weekenden van 12-17u. Inl 0181-664934. Toegang €4.

Galerie Wildevuur

'Een beeldenparadijs'. Zo noemen galeriehouders Pascalle Verhees en Philip Wildevuur hun galerie-annex-beeldentuin Wildevuur in het Drentse Hooghalen.

Op het sfeervolle landgoed wordt deze zomer werk van een twintigtal kunstenaars tentoongesteld, onder wie Marinus Klap en Renee van Leusden.

Galerie Wildevuur, Zwiggelterweg 4, Hooghalen. Geopend t/m 25 aug van vr t/m zo van 12-18u en op afspraak. Toegang gratis.

De Kazerne

De beeldentuin van galerie De Kazerne ligt in Nieuweschans, een pittoresk dorp in het oosten van de provincie Groningen. Bijzonder is dat de galerie een Rijksmonument is, dat begin vorige eeuw in opdracht van een legerafdeling werd gebouwd die belast was met de aanleg van militaire werken.

Het authentieke cachot en de wapenkamer zijn de enige restanten uit die tijd.

Buiten in de `tuin' – van begroeiing is niet echt sprake, al maken de drie fonteinen veel goed – staat werk van onder meer Caius Spronken, Marcel Joosen, Bernd Altenstein en Francesca Zijlstra. Deze zomer wordt bovendien plaats ingeruimd voor beelden van jonge talenten.

Galerie De Kazerne, Molenstraat 5, Nieuweschans, geopend t/m 31 aug van do t/m zo van 13-17u. De galerie beschikt over een traplift en gehandicaptentoilet.