Hobbykippen mogen geruimd

Het ministerie van Landbouw mag de hobbykippen van een familie uit Ingen laten afmaken. Die uitspraak deed het College van Beroep voor het Bedrijfsleven in Den Haag gisteren in een kort geding dat de familie tegen de staat had aangespannen. Volgens de rechter verplichten regels van de Europese Unie het ministerie de kippen te ruimen. De woning van de familie ligt binnen een afstand van 7 kilometer van een met vogelpest besmet bedrijf in Ochten en het ministerie heeft, om verspreiding van de ziekte tegen te gaan, besloten rond elk besmet bedrijf een `bufferzone' van 10 kilometer in te stellen waarbinnen al het pluimvee geruimd moet worden. De familie voerde aan dat de kans verwaarloosbaar was dat hun kippen daadwerkelijk door het bedrijf in Ochten besmet zouden zijn. De laatste besmetting bij dat bedrijf deed zich twee maanden geleden voor. De tijd tussen besmetting en de eerste ziekteverschijnselen bedraagt ongeveer vier weken. De rechter vond dat de kippen nog steeds een risico vormden voor verspreiding van de ziekte. Hoewel de familie nog een bodemprocedure kan aanspannen, zal dat hun kippen niet meer redden.