Branchekartel van NFC valt uiteen

De Nederlandse Federatie voor de Cinematografie (NFC), de opvolger van de in 1918 opgerichte Nederlandsche Bioscoopbond, zal op 1 januari 2004 worden ontbonden. De drie bij de Federatie aangesloten belangenverenigingen, de Nederlandse Vereniging van Filmverhuurders (NVF), de Nederlandse Vereniging van Bioscoopexploitanten (NBB) en de Nederlandse Vereniging van Speelfilmproducenten (NVS), zullen elk hun eigen weg gaan. Tot ver in de jaren tachtig vormde de Bioscoopbond een machtig kartel dat door afspraken over exclusief onderling handelsverkeer concurrenten van buiten wist te weren. De belangen van filmdistributeurs en bioscoopuitbaters zijn de laatste jaren zo ver uit elkaar gedreven, dat samenwerking in dezelfde organisatie door de meeste aangesloten leden niet nuttig meer geacht wordt.