Beurs weer door grens 300 punten

De Amsterdamse effectenbeurs heeft vanochtend opnieuw de grens van 300 punten doorbroken. Tegen het middaguur noteerde de AEX-index ruim 2 procent hoger op 301 punten. Afgelopen vrijdag noteerde de toonaangevende graadmeter van het Damrak ook al even boven de grens van 300 punten. Die dag sloot de beurs net daaronder. Wanneer de beurs de winst vandaag wel weet vast te houden, is het voor het eerst sinds eind januari dat de aandelenmarkt boven de 300 sluit.

Banken en verzekeraars profiteerden vanochtend het meest van het groeiende optimisme onder beleggers. Beursbedrijf Van der Moolen was de grootste stijger. De aandelen van het bedrijf klommen met 7 procent naar 12,77 euro. Op het internationale fusie- en overnamefront was ook enige beweging. Winterthur, de verzekeringsdivisie van Credit Suisse, verkoopt kleindochter Churchill aan Royal Bank of Scotland. Met de transactie is een bedrag van 1,1 miljard pond (1,6 miljard euro) gemoeid. Zowel het Zwitserse Credit Suisse als Royal Bank of Scotland werd op de beurs beloond voor de transactie.

Verzekeraar Aegon was na Van der Moolen de sterkste stijger op Euronext Amsterdam. Verzekeraars hebben de laatste maanden het meest geleden onder het zwakke beursklimaat, juist doordat zij bij hun resultaten bovengemiddeld afhankelijk zijn van hun beleggingen op de aandelenmarkt. Aegon steeg met 6 procent naar 8,84 euro, ING ging met 3 procent vooruit naar 15,17 euro.

Voedingsbedrijf Numico was een ander populair aandeel nadat het vanochtend bekendmaakte dat het zijn in 2004 en 2005 aflopende leningen vervangt met een nieuw bankkrediet. Daarmee lijkt het concern op korte termijn uit de financiële zorgen. Numico steeg met 6 procent naar 13,60 euro. Automatiseerder Getronics was een van de weinige dalers op het Damrak, nadat het eerder bekendmaakte een afbetalingsregeling te hebben getroffen met een deel van zijn schuldeisers.

De andere Europese beurzen stonden vanochtend ook op winst. In Londen was de FTSE-index tegen het middaguur 1,1 procent hoger. De CAC-index in Parijs won 0,9 procent en de DAX-index in Frankfurt 0,8 procent. Op de valutamarkt ging de euro omhoog. De Europese munteenheid noteerde 1,1710 dollar tegen een slotstand van 1,1675 gisteren.