Grunberg en geit samen te water

Samen met zijn geitje Carmen vaart schrijver Arnon Grunberg deze week door Nederland. De promotiecampagne voor zijn roman `De asielzoeker' ging gisteren in Arnhem van start. ,,Ik moet Carmen voeren en beschermen.''

Verschrikt duikt Carmen in haar hok. Het applaus voor de Arnhemse wethouder van Cultuur komt als een totale verrassing voor het zenuwachtige geitje. Arnon Grunberg en Carmen hebben de belangstellenden op de Rijnkade in Arnhem kort daarvoor vertederd door liefkozingen uit te wisselen. Terwijl Grunberg haar aaide, knabbelde het diertje voorzichtig aan een exemplaar van zijn nieuwe roman De asielzoeker, die daar voor de foto was neergezet.

Als `asielzoeker' trekt Grunberg deze week door het land. In een advertentie in NRC Handelsblad, een paar weken geleden, vroeg uitgeverij Nijgh & Van Ditmar om een lieve geit en een mooie boot, en dat werden dus Carmen en de oude, maar charmante motorboot `Grietje' uit Amsterdam. ,,Asielzoekers reizen vaak met boten'', licht Grunbergs uitgever Vic van de Reijt toe. En de geit? Grunberg: ,,In De asielzoeker komt een personage voor dat graag een bezoek wil brengen aan een Franse geitenboerderij.''

De fans van Arnon Grunberg, die hun boeken op de kade hebben laten signeren, hopen vooral dat Carmen tijdens de boottocht niet te water zal raken en verdrinken. ,,Het is wel zielig, dat beest in zo'n klein hokje,'' zegt een mevrouw. Maar Carmen lijkt zich wel te vermaken.

,,Carmen is pas een jaar oud'', vertelt Grunberg als de Grietje onder luid getoeter stroomopwaarts de Neder-Rijn opvaart. Het beest is afkomstig van een biologische geitenboerderij in Stroe, waar Grunberg haar heeft uitgezocht. ,,Ik mocht haar zelf een naam geven, zolang die maar met een C begon. Toen ik `Carmen' voorstelde, ging de boerin stralen. Zo heet haar dochter namelijk ook.''

De passagiers van passerende schepen lijken niet echt onder de indruk van de geit, de schrijver en het grote spandoek met de tekst ,,De asielzoeker komt!'' Een speedboot zorgt er met zijn hekgolven zelfs voor dat de Grietje wild gaat dansen op de IJssel, de rivier die naar Deventer leidt. ,,We maken water!'' roept de publiciteitsmedewerkster van de uitgeverij. Dan wordt het weer rustig. Carmen gaat er zelfs bij zitten, en kijkt naar de paarden en koeien langs de eentonige oever.

,,Ik ruik benzine'', zegt Grunberg even later zorgelijk. Het is voor het eerst dat hij langere tijd op een schip doorbrengt. ,,In Nederland kan ik me alleen een tochtje met een waterfiets herinneren.'' Nu is hij vier dagen en nachten op het water. In het piepkleine vooronder – Grunbergs koffer lijkt er nog groter door dan hij al is – liggen op een slaapzak de verzamelde verhalen van scheepsarts Slauerhoff. ,,Die moet ik nog bespreken'', zegt Grunberg. Op het tafeltje ernaast staat een ingelijste foto van de schrijver met zijn geit. ,,Ik ben de enige die Carmen drie keer per dag mag voeren en haar tegen tocht en vocht mag beschermen. Een geit moet steeds dezelfde verzorger hebben.''

In Doesburg verlaat de pers het schip, dat dan nog enkele uren varen naar Deventer voor de boeg heeft. ,,De tijd vloog'', evalueert Grunberg zijn eerste uren Hollandse rivieren. ,,Maar ik maak me wel een beetje zorgen over de rest van de week. Ik ga veel boeken lezen, denk ik.''

De asielzoeker (Nijgh & Van Ditmar, 352 pagina's, €17,50) ligt vanaf vandaag in de boekhandel. Grunberg meert vandaag af in Zwolle, morgen in Harderwijk, donderdag in Naarden en vrijdag in Amsterdam. Meer informatie op www.arnongrunberg.nl