Wat kost het weren van inbrekers?

Het gebeurt altijd bij de buren, tot het moment dat je eigen achterdeur geforceerd is en je waardevolle bezittingen verdwenen zijn in de tas van de inbreker(s). Er zijn diverse mogelijkheden om je huis tijdens de vakantie goed te beveiligen, in verschillende prijsklassen.

Ik kan elk slot open krijgen. Als ik maar de tijd krijg.'' Barry Wels is voorzitter van de Lockpick Vereniging Nederland, die zich voor het plezier (en op legale wijze) bezighoudt met datgene waar ook een inbreker handig in dient te zijn: het openen van sloten. ,,Het is in elk geval belangrijk dat de cilinder trek- en breekbestendig is'', zegt Wels. ,,Want zeker als de cilinder uitsteekt, is deze er vrij gemakkelijk uit te trekken. Dat is de Bulgaarse methode, zo genoemd omdat een bende Bulgaren er ooit massaal gebruik van maakte.''

Het is volgens Wels logisch dat sloten in deuren uiteindelijk altijd open te krijgen zijn. ,,Brandweer, politie en 24-uurs slotendiensten moeten in bepaalde gevallen ook in een huis kunnen.'' Maar dat betekent volgens Wels nog niet dat ook iedere inbreker elk slot kan openen. ,,Het vereist specifieke kennis en gereedschappen die bij lang niet elke inbreker bekend zijn.'' De slotexperts van de `lockpickers' werken overigens anders dan de doorsnee inbreker. ,,Wij trachten een slot aan tafel open te maken en niet als deze in een deur is bevestigd, dat is veel moeilijker.''

Een ander verschil tussen de hobbyisten en de inbreker is het werktempo. Een inbreker heeft meestal haast. En inbreken in een goed beveiligd huis kost meer tijd dan het misschien niet zo goed beveiligde huis van de buren. Het is misschien wat egoïstisch, maar bij het beveiligen van je huis gaat het er niet zozeer om de inbreker buiten de deur te houden, als wel de inbreker buiten jóuw deur te houden.

Er zijn verschillende manieren, van gratis tot zeer prijzig, om inbrekers af te schrikken. Een goed startpunt is het aanvragen van een (gratis) preventieadvies van het politiekeurmerk veilig wonen (PKVW) bij de politie. Vele partijen zijn bij dit keurmerk betrokken: politie, gemeente, projectontwikkelaars, beveiligingsadviseurs etc. Wie het keurmerk wil ontvangen – en zo eventueel een korting bij de verzekeraar kan bedingen op de inboedelverzekering – kan iemand langs laten komen om de woning op onder meer hang- en sluitwerk te laten controleren. Wie aan het advies voldoet en zijn huis naar de wensen van de inspecteur laat beveiligen, ontvangt het keurmerk.

,,Voldoen aan de eisen die verbonden zijn aan het keurmerk is voor de meeste mensen de beste oplossing'', meent Guido Derlagen van Allround Security Derlagen uit Hoofddorp. ,,Bij 92 procent van alle huizen werken deze maatregelen afdoende. Bij de overige gevallen heb je te maken met grotere huizen, zeg maar de Aerdenhoutse situatie. Die vragen om specifieke maatregelen.''

Ook Bert Spil van ASB Inbraakbeveiligingen uit Heerhugowaard is goed te spreken over het keurmerk. ,,Laat ik het zo zeggen: in de panden die ik heb beveiligd volgens het politiekeurmerk wordt niet ingebroken. Maar omdat slechts zo'n 5 procent van de woningen voldoet aan de eisen van het politiekeurmerk is er nog voldoende over voor de inbreker.''

Hoewel veruit de meeste woningen in Nederland geen politiekeurmerk hebben, zijn de meeste huizen wel voorzien van een of andere vorm van beveiliging. Volgens het CBS hebben acht op de tien mensen sloten of grendels op de buitendeur. Driekwart heeft buitenverlichting. Een kleine 13 procent heeft luiken voor deuren of ramen en eenzelfde aantal heeft een waakhond.

Bij vakantie is er nog een gratis optie om het huis te beveiligen: het laten bewonen door iemand anders. Dat kan door een bekende uit de familie- of kennissenkring, maar ook door iemand via een oppascentrale. Die laatste variant is niet kosteloos. ,,We hebben twee soorten deelnemers, oppasaanbieders en oppasvragers'', zegt Ton de Ruiter van de Landelijke Oppascentrale. ,,In veel gevallen gaat het om oppassen op een huisdier, maar we hebben ook klanten zonder huisdieren die uit oogpunt van veiligheid hun huis laten bewonen.'' Het lidmaatschap van de oppascentrale bedraagt 60 euro per jaar, `huurders' en `verhuurders' werken met gesloten beurzen.

Welbeschouwd zijn er drie soorten maatregelen die de bewoner kan nemen om zijn woning te beveiligen: organisatorische, bouwkundige en elektronische.

De organisatorische maatregelen zijn meestal goed bekend en kosten weinig tot niets. Vraag of iemand de post ophaalt, laat uw antwoordapparaat uw afwezigheid niet verraden, laat geen huissleutels slingeren, sluit goed af en, wat nogal eens vergeten wordt, registreer serienummers van apparaten en dergelijke of neem foto's van dure juwelen en kunstwerken.

De eerste kosten van beveiliging van de woning komen kijken bij bouwkundige maatregelen: het huis voorzien van deugdelijk hang- en sluitwerk. Met deze maatregelen kunt u het beste voorkomen dat u straks behoort tot de 80.000 huishoudens waar jaarlijks wordt ingebroken.

Een logische eerste kostenpost is een hoofdslot voor de voordeur. Een hoofdslot (met onder meer slot, cilinder en beslag) dat een politiekeurmerk heeft, kost ongeveer 100 tot 200 euro. Deze sloten zijn minimaal drie minuten `inbraakwerend': ze houden de dief minimaal drie minuten aan het werk.

Er zijn ook duurdere sloten te koop, die vijf of zelfs tien minuten inbraakwerend zijn. Maar volgens Werner Botman van ijzerhandel De Jong en Roos in Schagen is de aanschaf van een duurder slot niet direct nodig. ,,Of het nu drie of vijf minuten is, als de inbreker er geen heil in ziet, gaat hij ergens anders naar toe.''

Behalve het hoofdslot noemt Botman nog enkele opties. ,,Je hebt inbraakwerende strippen die zowel aan het kozijn als de deur worden bevestigd en die moeten voorkomen dat de dief er met een beitel of iets dergelijks tussen kan komen. Deze kosten circa 35 euro voor een normale deur. Voor ramen hebben we onder meer raambomen en oplegsloten die elk zo'n 20 euro kosten. En wat steeds populairder wordt, zijn de driepuntssloten die de deur zowel in het midden als aan de onder- en bovenkant afsluiten en tevens het kromtrekken van de deur voorkomen. Deze kosten tussen de 75 en 125 euro.''

Er zijn ook elektronische maatregelen om de inbreker buiten te houden. Voor de particulier betekent dit meestal de aanschaf van een alarminstallatie. Zaken als cameratoezicht of elektronische sloten die in het bedrijfsleven gangbaar zijn, zijn bij de burger nog weinig gangbaar.

De alarminstallatie is een beetje een buitenbeentje en een zorgenkindje. Een buitenbeentje omdat het afgaan van de alarminstallatie eigenlijk betekent dat het huis niet goed beveiligd was: de dief is immers (zo goed als) binnen. En een zorgenkindje, omdat alarminstallaties nogal eens vals alarm geven. J. Jacobs, coördinator Integrale Veiligheidszorg Twente zegt daarover: ,,Maar liefst 95 procent van de alarmmeldingen is vals, je wil niet weten hoeveel manuren dat kost. Met name bij zelf geïnstalleerde alarminstallaties merk je dat sommige mensen bij wijze van spreken nog geen spijker in de muur kunnen slaan.''

Alarmsystemen bestaan in vele soorten en maten. Bij grote bouwmarkten zijn alarminstallaties te koop voor circa 200 euro. Alarmsystemen bij de beroepsinstallateurs beginnen vaak bij 700 à 800 euro. Mike Bergman van De Beveiliger en tevens preventieadviseur van het politiekeurmerk: ,,Dan heb je een minimaal draadloos pakket met de centrale, een telefoonkiezer, magneetcontact, bewegingsmelders, sirene en een rookmelder. En dan heb je daarnaast uiteraard allerlei opties zoals extra bewegingsmelders.''

Bij installaties uitgerust met een telefoonkiezer wordt ook iemand gewaarschuwd. Dat kan de bewoner zelf zijn op een van tevoren ingevoerd nummer of een meldkamer. Aan de laatste optie zijn kosten verbonden. ,,Een abonnement bij ons begint zo bij 170 euro exclusief BTW'', zegt Peter Meijer van Meldkamer Holland. ,,We bellen bij een alarm in eerste instantie met de abonnee. Als deze er niet is, bellen we een lijst af met door de abonnee opgegeven nummers van personen die kunnen kijken wat er bij de woning aan de hand is. En dan heb je ook nog duurdere installaties met videoverificatie waarmee we via een camera in een huis kunnen kijken. Die systemen kosten zo'n 5.000 tot 10.000 euro en dan rekenen wij ook drievoudige abonnementskosten. Maar dan heb je het meer over de woningen van captains of industry.''

Wie geen zin heeft om zelf de woning te inspecteren, kan de meldkamer direct contact laten opnemen met een particuliere beveiligingsdienst. ,,Alarmopvolging via een beveiligingsbedrijf kost zo'n 200 euro per jaar en rond de 60 euro voor elke keer dat ze uitrukken'', aldus Mike Bergman. Guido Derlagen van Allround Security Derlagen plaatst echter vraagtekens bij het nut van een meldkamer. ,,Meldkamers doen niets anders dan 24 uur per dag checken of het systeem nog werkt, maar ze staan nooit in rechtstreeks contact met de politie. Dan kan je net zo goed de melding naar je eigen telefoon laten komen.''

Volgens Derlagen denken de meeste Nederlanders niet echt goed na over de beveiliging van hun huis. ,,Er is altijd een trigger nodig voordat ze hun huis goed gaan beveiligen; pas als er in de buurt of bij de familie wordt ingebroken, gaan mensen zelf ook wat doen. Het komt zelden of nooit voor dat mensen het uit zichzelf doen. Iedereen weet dat goed hang- en sluitwerk een hoop geld kost. Maar het is geen mooie auto die je voor de deur kan zetten en niemand zal tegen je zeggen: `Goh, wat een mooie driepuntssluiting heb je in je deur'. Het is voor velen geld uitgeven tegen wil en dank.''

www.politiekeurmerk.nl

www.veiligheidswijzer.nl