Televisie en Radio Voorkeur Maandag

ACTUALITEITEN

Netwerk. Onder meer een portret van Lenie van Rijt die in Thailand tien maanden in het jaar kinderen met aids begeleidt in hun laatste levensfase. Thailand kent 1 miljoen aidspatiënten en is qua percentage besmette inwoners vierde in de wereld. Ned.1, 20.15-20.47u.

DOCUMENTAIRE

Gezondheid special: De nieuwe pest. Zie tv-vooraf. Ned.2, 19.15-19.55u.

Kwesties. Tweede deel van een serie over Engelse prostituees brengt de levensverhalen van Frank (34) en Jose (60). Frank is homo en seropositief en ziet prostitutie als pscyho-sociaal werk. Jose zit al 35 jaar in het vak. Canvas, 21.00-21.50u.

Het blauwe oog. Aflevering in een nieuwe reeks over het politiewerk in Nederland. Acht korpsen werden wekenlang gevolgd. Verder een discussie over cameratoezicht, preventief fouilleren en de identificatieplicht. Ned.1, 22.38-23.10u.

Dokument: Regie over eigen leven en sterven. Slot van een drieluik over de vraag of je als patiënt met een ongeneeslijke ziekte in staat kan worden gesteld nog wel keuzes en beslissingen te maken. Ned.1, 23.10-23.55u.

AMUSEMENT & MUZIEK

Pinkpop 2003. Tien uur durend live verslag uit de Limburgse gemeente Landgraaf van het jaarlijkse popfestival met onderbrekingen van Z@ppelin en het tienuurjournaal. De presentatie is in handen van cabaretier Dolf Jansen, Marco Roelofs van De Heideroosjes en 3FM-deejay Isabelle. Met optredens van onder andere Beef, Silkstone, Solomon Burke, The Relax, Anouk, Krezip, Ilse de Lange, Queens Of The Stone Age, Moloko, Zuco 103, Junkie XL, Saybia, Massive Attack. Ned.3, 12.00-0.37u.

Het beste van de Jostiband. Bekende Nederlanders en een aantal leden van het orkest kijken terug op de hoogtepunten uit het Jostiband-verleden. Ned.1, 21.42-22.38u.

Het beste van Bart. Slot van een vierluik met de hoogtepunten uit oude uitzendingen van BNN-voorzitter en brutale presentator Bart de Graaff. Hij overleed een jaar geleden. Ned.2, 21.55-22.30u.

FILM

Pippi Langstrump pa de sju haven (Olle Hellbom, 1969, Zweden/Denemarken). Pippi-film. Ned.3, 10.15-11.45u.

The Poseidon Adventure (Ronald Neame, 1972, VS). Populaire rampenfilm over gekapseisd cruiseschip. Met Gene Hackman, Ernest Borgnine, Shelley Winters. RTL5, 20.30-22.40u., onderbroken door reclame.

Mission Impossible (Brian De Palma, 1996, VS). Visuele trucs zijn de sterren van bijna abstracte actiefilm naar gelijknamige tv-serie uit jaren zestig. Ook met Tom Cruise. SBS6, 20.30-22.35u.

Fandango (Kevin Reynolds, 1985, VS). Onder auspiciën van Steven Spielberg vervaardigd, betrekkelijk eigenzinnig speelfilmdebuut van Reynolds, waarvoor zijn eindexamenfilm Proof model stond. Vijf studenten gaan zich anno 1971 te buiten aan onbekommerd plezier, in een wanhopige poging om de verantwoordelijkheden des levens nog eventjes te ontlopen. Met Kevin Costner. V8, 20.30-22.10u., onderbroken door reclame.

Turks fruit (Paul Verhoeven, 1973, Nederland). Monumentale Wolkersverfilming door Verhoeven is nog steeds de succesvolste Nederlandse film aller tijden (3.338.000 bezoekers). Monique van de Ven debuteerde in deze ode aan de seksuele revolutie en de pathetische hang naar persoonlijke vrijheid. Ook met Rutger Hauer en, achter de camera, Jan de Bont. Ned.2, 22.55-0.45u.

Tommy Boy (Peter Segal, 1995, VS). Chris Farley en David Spade spelen de hoofdrollen in komedie over even opgewekte als zwaarlijvige brokkenpiloot die de auto-onderdelenfabriek van zijn overleden vader (Brian Dennehy) van de ondergang moet zien te redden. Met Bo Derek als stiefmoeder. BBC1, 2.40-4.15u.

The Last of the Red Hot Lovers (Gene Saks, 1972, VS). Verfilming van stuk van Neil Simon, over de buitenechtelijke behoeften van visrestauranthouder Alan Arkin. Ook met Sally Kellerman. Dinsdag SBS6, 13.15-15.10u., onderbroken door reclame.

RADIO

MadiwodoVPRO. Eerste van vijf uitzendingen over virussen en bacteriën. Aids, ebola, sars, Spaanse griep, cholera, tyfus, mazelen, legionella, salmonella, difterie en de pest worden behandeld. Vooral de pest, de `zwarte dood' werd gezien als de straf van God voor de zonden van de mensheid. Wat moet er gebeuren voordat er groot alarm wordt geslagen en wie beslist wat. 747AM, 11.02-12.00u.

Plein publiek. Stan Meuwese, directeur van Defence for Children International praat over de rechten van het kind. Uit het rapport Opgroeien in de lage landen blijkt dat het Nederlandse vreemdelingenbeleid in strijd is met het door Nederland geratificeerde VN-kinderrechtenverdrag. 747AM, 10.02-11.00u.

Spiegels. Portret van tekstschrijver, scenarist en zanger Theo Nijland. Hij maakte furore met de muziekperformances van zijn trio The Shooting Party, maar werd vooral bekend door zijn composities voor de televisiebewerking van Voskuils boek Bij nader inzien. Een gesprek over de hoogte- en dieptepunten in zijn leven, de relatie met zijn ouders, het succes van Marco Borsato en hunkering naar ware liefde. 747AM, 15.02-16.00u.

A4. Gesprek met drs. Guus Alink over zijn recent verschenen boek Pianocompetitons worldwide. Ruim 20 jaar deed hij onderzoek naar pianoconcoursen- en festivals. Radio 4, 16.30-18.00u.

De avonden. Na het uitzicht van beeldhouwster Sofie Hupkens in het Friese Bakhuizen een gesprek met de historicus Niek Pas over de Provobeweging met de de hoofdrolspelers Rob Stolk en Roel van Duijn. 747AM, 22.02-24.00u.