Advies: twee in één cel is `perspectiefloos'

Het opsluiten van twee gedetineerden in een cel is `perspectiefloos', onder andere omdat gevangenissen daarop niet berekend zijn. Dat schrijft de Raad voor Strafrechtstoepassing en Jeugdbescherming (RSJ), een adviesorgaan van het ministerie van Justitie, in zijn jaarverslag dat gisteren verscheen. Het ministerie maakte deze week bekend het plan twee mensen in een cel op te sluiten te concretiseren. Volgens de Raad moet meervoudige opsluiting gekoppeld worden aan een maximumduur.

De Raad vindt verder dat Justitie te veel vertrouwt op repressie en te weinig aandacht en geld heeft voor preventie, reclassering en resocialisatie. De negatieve gevolgen van een sterk op repressie gerichte aanpak worden genegeerd. De Raad, die onder meer toezicht houdt op de uitvoering van gevangenisstraffen, vindt dat Justitie wel veel bezuinigt, maar dat het beleid ,,te weinig eenheid en visie vertoont''. De financiële zorgen van reclasseringsorganisaties leiden tot ,,eenzijdig selecteren van kansrijke kandidaten, waardoor mensen die de programma's echt nodig hebben te weinig worden toegelaten''.

Volgens de Raad leiden de bezuinigingen er ook toe dat de TBS-klinieken worden ,,geteisterd door capaciteitstekort''. Daardoor kunnen behandelingen niet worden afgemaakt. Verder maakt hij zich zorgen over de gebrekkige begeleiding van jeugdige delinquenten. Hierin ,,ontbreekt continuïteit en worden kansen gemist''. Dat vermindert perspectief op succesvolle terugkeer in de samenleving.

Voorzitter van de raad is voormalig Kamerlid en oud-staatssecretaris J. Kraaijeveld-Wouters (CDA). De Raad bestaat verder uit gezaghebbende juristen.