Televisie en Radio Voorkeur

ACTUALITEITEN

Twee vandaag. Aandacht voor de vraag of Engeland zich bij de inval op Irak heeft laten misleiden over de aanwezigheid van chemische en biologische wapens. De Kamerleden Koenders (PvdA) en Eurlings (CDA) discussiëren erover. Ned.2, 17.30-18.43u.

Netwerk. Reportage over de viering morgen dat het 150 jaar geleden is dat er een einde kwam aan de onderdrukking van de katholieken en aandacht voor de toekomst van de katholieke zuil. Verder wil het Nederlandse bedrijfsleven een graantje meepikken bij de wederopbouw van Irak. Ned.1, 20.20-23.10u.

Nova. Aandacht voor het boek over de president van de Europese Centrale Bank Wim Duisenberg en een gesprek met hem. Verder een gesprek met de broer van de overleden Boudewijn Buch, Patrick, over problemen rondom de nalatenschap. Ook aandacht voor langgestraften en terbeschikkingstelling van de regering. Ned.3, 22.20-23.03u.

KUNST & MUZIEK

Cantate. Muziekprogramma over het schrijven, componeren en zingen van een lied. Vanavond zingt tangozangeres Marlous Lazal het nummer `Zonder een woord' over het geluid van de deur die dichtsloeg toen haar vader, toen ze vier was, zonder een woord vertrok. Ned.3, 20.02-20.18u.

Passie voor de Hermitage. Eerste deel van een vijfdelige serie over de vrijwillige personeelsleden van de Hermitage in St. Petersburg. Gisteren door Roelof van Gelder in de rubriek tv-vooraf lovend besproken. Ned.3, 21.30-22.00u.

Koningin Elisabethwedstrijd voor piano. Samenvatting van de vijfde concoursdag met Dong-Hyenk Lim en Roberto Giordano. Zij spelen o.a. werk van Schubert en Liszt. Canvas, 23.05-0.35u.

FILM

.Internal Affairs (Mike Figgis, 1990, VS). Hollywooddebuut van Engelse regisseur van Stormy Monday is broeierig, postfreudiaans melodrama over macht, lust en hoogmoed, vermomd als een adequate psychologische thriller. Corrupte agent Richard Gere probeert onkreukbare rechercheur Andy Garcia uit zijn tent te lokken. SBS6, 20.30-22.45u., onderbroken door reclame.

Very Bad Things (Peter Berg, 1998, VS). Regiedebuut is een even brutaal als macaber bedoelde satire. Tijdens vrijgezellenavond van Jon Favreau, Christian Slater en Daniel Stern vallen er per ongeluk twee dodelijke slachtoffers. Cameron Diaz is de onverstoorbare, aanstaande bruid. Yorin, 22.00-23.55u., met reclame.

.Blue Velvet (David Lynch, 1986, VS). Verontrustende psychothriller van de maker van o.a. Twin Peaks. In klein Amerikaans stadje doen Kyle McLachlan en zijn brave verloofde Laura Dern verschrikkelijke ontdekkingen: een oor in het gras, de genoegens van het voyeurisme, de perversiteit van Isabella Rossellini en de monsterlijke slechtheid van Dennis Hopper. ARD, 22.45-0.40u., tweetalig.

The Acid House (Paul McGuigan, 1998, Engeland). Drieluik naar korte verhalen over Schotse onderklasse van Irvine Welsh, wiens werk eerder leidde tot Trainspotting, wil een hilarische black comedy zijn, maar slaat de plank mis. Amateurvoetballer wordt door toedoen van God een vlieg. Sukkel trouwt zwangere vrouw. En een voetbalvandaal verwisselt van lichaam met pasgeboren baby. Ned.3, 23.10-1.02u.

.Wag the Dog (Barry Levinson, 1997, VS). Intelligente satire op de Amerikaanse politiek en media is tegelijk absurd en overtuigend. Om schandaal rond Amerikaanse president en minderjarig padvindstertje te sussen wordt Robert de Niro ontboden, een machiavellistische probleemoplosser die, om de aandacht af te leiden, een oorlog verzint en Hollywoodproducent Dustin Hoffman inhuurt om daar vorm aan te geven. Ned.1, 23.13-0.50u.

.Dracula (Tod Browning, 1931, VS). Zie tv-vooraf. Net5, 24.00-1.25u., zwart-wit.

.Too Hot To Handle (Jack Conway, 1938, VS). Up tempo komisch vehikel voor Clark Gable als op primeurs jagende journaalverslaggever. Met Walter Pidgeon als concurrent en Myrna Loy als romantic interest. Morgen, VRT, 14.15-16.00u., zwart-wit.

RADIO

Kunststof. Schrijver Wessel te Gussinklo praat over zijn nieuwe roman Aangeraakt door de goden. Radio 1, 19.04-20.00u.

De avonden. Na het uitzicht van journalist Ivo Weyel in Amsterdam een herhaling van een gesprek uit 2000 met choreograaf Rudi van Dantzig over zijn eerste memorabele geluiden. Na elven vertelt dichter en schilder Harry Mesterom over zijn tuin in de Amsterdamse Pijp die tot in zijn huis loopt. 747AM, 22.02-24.00u.