Strijd en `poging tot coup' in Liberia

Strijders ven de rebellenbeweging Liberians United for Reconciliation and Democracy (LURD) hebben gisteren de aanval geopend op de voorsteden van de Liberiaanse hoofdstad Monrovia. Dat gebeurde een dag nadat het VN-tribunaal in Sierra Leone de Liberiaanse president Charles Taylor aanklaagde voor oorlogsmisdaden terwijl hij voor vredesoverleg in Ghana was. Taylor zei gisteren in Monrovia dat tijdens zijn afwezigheid vergeefs is geprobeerd een coup te plegen.

Honderden regeringstroepen zijn vanochtend naar de westelijke buitenwijken van Monrovia getrokken om de aanval van rebellen af te slaan. Ook in de stad Duala, vlakbij Monrovia, wordt gevochten. Duizenden vluchtelingen uit de kampen aan de rand van de stad proberen in paniek naar het centrum te vluchten, terwijl het leger ze met straatblokkades probeert tegen te houden. ,,Iedereen is buiten op straat in de regen'', zei woordvoerder Ramin Rafirasme van het Wereldvoedselprogramma (WFP). ,,De situatie in Monrovia blijft heel gespannen.''

De rebellen zijn eerder tot aan de rand van Monrovia gekomen maar die offensieven werden door het regeringsleger gekeerd. De twee rebellenbewegingen – LURD en Model – beheersen inmiddels bijna driekwart van het land. Van die twee neemt alleen LURD deel aan de vredesbesprekingen die woensdag in Ghana begonnen zijn.

Taylor maakte gisteren tijdens een speciele persconferentie bekend dat regeringsvertegenwoordigers en hooggeplaatste militairen betrokken waren bij een mislukte couppoging. Daarin zou ook een buitenlandse diplomatieke missie de hand hebben gehad. Een medewerker zei later dat de president had gedoeld op de VS.

Vice-president Moses Zeh Blah heeft in verband met de mislukte staatsgreep ontslag genomen, zei Taylor, maar hij gaf geen nadere bijzonderheden. Hij zei wel dat ook de rest van zijn kabinet moet opstappen om plaats te maken voor een regering van nationale eenheid. In Ghana had hij woensdag beloofd dat hijzelf zijn functie dit jaar aan het eind van zijn regeerperiode neerlegt omdat hij door de internationale gemeenschap als ,,probleem'' wordt beschouwd.

Taylor is een ex-rebellenleider die in 1997 na acht jaar burgeroorlog door verkiezingen aan de macht kwam. De VN hebben sancties tegen hebben uitgevaardigd omdat hij de rebellen in het buurland Sierra Leone steunde. Sinds 1999 is de burgeroorlog in Liberia weer opgelaaid.