Optimisme bij Bush na vredestop M-Oosten

De Amerikaanse president Bush heeft zich gisteren optimistisch uitgelaten na een topbijeenkomst in Aqaba met Israël en de Palestijnen om beide partijen op de weg naar een vredesregeling te zetten.

De top in de Jordaanse havenstad eindigde met beloften van Israël en de Palestijnen om de Routekaart, het internationale vredesplan voor een twee-statenoplossing dat Bush heeft omarmd, te volgen. Concreet beloofde de Israëlische premier Ariel Sharon onmiddellijk `wilde nederzettingen' in bezet Palestijns gebied te ontmantelen. Maar hij maakte geen melding van bevriezing van de bouw in nederzettingen, zoals de Routekaart eist, of van terugtrekking van het leger uit herbezet gebied. De Palestijnse premier Mahmoud Abbas kondigde aan zijn uiterste best te zullen doen om een eind te maken aan het geweld tegen Israëliërs ,,waar zij ook zijn'. Maar hij meldde niet hoe.

De Palestijnse leider Yasser Arafat, door de VS naar de achtergrond geschoven ten gunste van de gematigde Abbas, zei vanochtend dat Sharon de Palestijnen ,,niets tastbaars' had gegeven. Radicale Palestijnse groepen spraken gisteren meteen van een uitverkoop van Palestijnse belangen. In Jeruzalem protesteerden zo'n 40.000 joodse kolonisten en medestanders tegen de Israëlische ,,overgave voor Palestijnse terreur'.

Bush prees Sharon en Abbas voor hun beloften en concessies. ,,Beide leiders begrijpen dat een toekomst van vrede niet kan worden gesticht op haat en leugens en bitterheid', zei hij. Hij erkende dat ,,de weg die we nemen moeilijk is' – ,,moordenaars houden zich in de buurt schuil', zei hij later – maar ,,er is geen andere keuze'.

Onderweg naar zijn volgende stop, Qatar, zei Bush gisteravond over zijn rol: ,,Ik ben er wanneer ze me nodig hebben om mensen tot de orde te roepen, om te prijzen of om te zeggen: `wacht eventjes' [..] Het is om het proces aan de gang te houden.'

De VS zullen ter plekke een controlegroep stationeren, onder leiding van John Wolf, een onderminister van Buitenlandse Zaken.

ZET BUSH DOOR?: pagina 5

Gerectificeerd

Aqaba

In het onderschrift van de foto bij het artikel Interventie van Bush in M-Oosten (5 juni, pagina 1) is sprake van de Jordaanse hoofdstad Aqaba. Hoofdstad van Jordanië is Amman. De foto is genomen in de havenstad Aqaba.