`Mannen maken meer omtrekkende bewegingen, lijken vaak ook niet goed te weten waar de pointe precies zit.' Medy van der Laan

Er zit altijd – verscholen achter de gordijnen – een mannetje of vrouwtje in de regering dat over cultuur gaat. Om die tiepjes moet ik steevast lachen. Over cultuur ga je niet, de cultuur gaat over jou. Het mannetje of vrouwtje tussen de gordijnen doet vaak ook niet veel anders dan duimzuigen. En wachten tot het over de bol wordt geaaid.

Als nieuwe staatssecretaris van Cultuur en Media, Medy, lijk je me geen mens dat zich graag schuilhoudt. Je bent beleidsmedewerker algemeen politiebeleid geweest. Je bent politiek assistent en projectleider bij een projectenpool geweest. Je was hoofd van een bestuurlijke afdeling van de directie Brandweer en Rampenbestrijding. Je was vervolgens hoofd van een centrum voor arbeidsmarktcommunicatie en, weliswaar op interim-basis, kwartiermaker HRM-Academie Rijk, wat zoiets ook moge zijn. Kom er eens om. Toch ben je, op je vijfendertigste en in 2002 bekroond tot `jonge ambtenaar van het jaar', alweer toe aan ,,een nieuwe professionele uitdaging'', om je mentor Thom de Graaf te citeren. 't Is stormachtig, dat is het.

Cultuur dus.

Zou je het daar langer volhouden dan op Rampenbestrijding?

,,Zij is een gedreven persoonlijkheid, gericht op vernieuwing en vooruitgang'', stond in het juryrapport. Dat wordt dus niks, Medy. De cultuur heeft al zoveel gedreven en op vernieuwing en vooruitgang gerichte persoonlijkheden overleefd dat eentje meer of minder geen verschil maakt.

Ik las dat je een blauwe maandag harp hebt gestudeerd. Dat is een goed teken. Dat geeft de burger moed. De harp is, naast de doedelzak, het ideale voorwerp om een mens allergisch voor kunst te maken. Ook uit je lectuurkeuze begrijp ik dat je de kunst met rust wenst te laten. Toen je als jonge orkaan mocht toetreden tot Balkjes windkracht-nul-kabinet vertelde je bezig te zijn aan Simon van Marianne Fredriksson. ,,Ik vrees alleen dat ik er voorlopig niet aan toekom'', verklaarde je er traditiegetrouw bij. Bravo! That's the spirit! Nog nooit kwam een cultuurtiepje in de regering aan het lezen van een boek toe.

(Ik wil je de afloop van dat politiek-correcte damesromannetje uit Zweden wel verklappen, Medy. Het loopt allemaal GOED af. Er zijn TRANEN, maar er blijkt ook VEEL positiefs. Gedrevenheid wordt ROYAAL beloond.)

Zullen we afspreken, Medy, dat je de naam van vrouw eer zult aandoen door geen omtrekkende bewegingen te maken? Doe me een plezier en kom al in de eerste maand van je functie to the point. Erken dat jij het zonder cultuur en de cultuur het zonder jou kan stellen. Beperk je tot je prijsgekroonde gedrevenheid in het `neerzetten van goede teamresultaten'. Laat de cultuur zelf met rust. Ze is de laatste tijd toch al wat zwakjes. Ze redt zich wel, dank u. Kruideniersvrouwtjes die eventjes komen vegen en poetsen kan ze missen als kiespijn.