Justitie: hiv bij opgepakte PSV-directeur

De 39-jarige Fons S., die onlangs is ontslagen als directeur van voetbalclub PSV, is volgens het openbaar ministerie (OM) besmet met het hiv-virus dat aids veroorzaakt.

Het OM zegt dat S., die vorige maand is opgepakt op verdenking van ontucht, van de besmetting op de hoogte was. Hij wordt ervan verdacht ,,willens en wetens'' onbeschermde (betaalde) seksuele contacten te hebben gehad met minderjarige jongens.

Het openbaar ministerie heeft om reden van privacy de besmetting niet eerder naar buiten gebracht, maar is daar van teruggekomen ,,nu uit aanwijzingen van het onderzoek blijkt dat er mogelijk meer (tot nu toe onbekende) jonge prostitués betrokken zijn bij deze zaak''. Het belang van privacy acht de officier van justitie thans ondergeschikt aan de belangen van de betrokken jongeren.

De oud-directeur van PSV, die 21 mei is voorgeleid aan de raadkamer, wordt niet alleen verdacht van ontucht, maar ook van een poging tot zware mishandeling met voorbedachte rade. Op de dagvaarding vermeldde het OM ook poging tot doodslag, maar die is volgens de raadkamer niet aan de orde. De raadkamer baseert zich daarbij op een recent arrest van de Hoge Raad, die bepaalde dat het besmetten van een ander met hiv in beginsel een poging tot zware mishandeling is. Daar staat maximaal een straf van vijf jaar en vier maanden op.

Op zware mishandeling staat maximaal acht jaar, ,,maar dan moet het OM kunnen bewijzen dat die persoon door de verdachte is besmet. En dat kan nog wel eens moeilijk zijn'', aldus A. van het Erve van het college van procureurs-generaal.

De verdachte pikte de minderjarige jongens (in het bijzonder jonge prostitués) onder meer op in het Anne Frankplantsoen in Eindhoven, een bekende ontmoetingsplaats voor homoseksuelen. In verband daarmee is eerder ook een 18-jarige Eindhovenaar aangehouden.

In het belang van het onderzoek doet het OM geen verdere mededelingen, laat een woordvoerder weten.