Dorpsverbod voor stel in Kloosterhaar

Een vrouw en haar vriend die in mei door een woedende menigte zijn verdreven uit Kloosterhaar (Overijssel) mogen een jaar lang niet meer in het dorp komen. Dit heeft de rechtbank in Zwolle gisteren bepaald.

Woningcorporatie Beter Wonen in Hardenberg, die een woning aan de vrouw verhuurde, had dit in kort geding geëist. Volgens de vereniging van woningcorporaties Aedes is het de eerste keer dat een overlast veroorzakende huurder op verzoek van een woningstichting een dergelijk verbod krijgt opgelegd.

Aanleiding voor het oproer was de dood van een 56-jarige buurtbewoner. Hij bezweek op 2 mei aan een hartaanval nadat hij bij het huis van de huurster verhaal was komen halen, toen zijn fiets was gestolen. Hij zou daarbij zijn geslagen.

Die avond probeerde de buurt de bewoners massaal te verdrijven. De politie moest hen met behulp van de mobiele eenheid ontzetten.

De vrouw woonde met haar kinderen in het huis. Haar vriend en diens familie zorgden al zeker een jaar voor forse overlast. Buurtbewoners klaagden over openbare dronkenschap, geluidsoverlast, intimidatie en ernstige bedreigingen van personen die durfden te klagen.

Directeur G. Teunis van Beter Wonen kende de klachten, maar stond machteloos omdat bijna niemand aangifte durfde te doen. Hij had daardoor onvoldoende bewijs om van een kantonrechter een bevel tot uithuiszetting te krijgen. Nu de bewoners ,,onder dreiging van een lynchpartij'' toch vertrokken zijn, aldus Teunis, besloot hij een dorpsverbod voor hen te eisen om de rust onder zijn overige huurders in Kloosterhaar definitief terug te brengen.

De hoofdhuurster is twee dagen na het incident aangehouden op grond van een aantal openstaande boetes. Zij komt begin juni vrij en weigert haar intrek te nemen in een door Beter Wonen aangeboden nieuwe woonruimte. Bureau Jeugdzorg heeft inmiddels de voogdij over de kinderen.

De vriend van de vrouw werd aangehouden op verdenking van mishandeling van de overleden man, maar is al snel bij gebrek aan bewijs vrijgelaten. Hij is sindsdien niet meer in Kloosterhaar geweest.