`Vreemd seizoen' in Stadsschouwburg

De Amsterdamse Schouwburg heeft gisteren zijn nieuwe seizoensprogrammering bekendgemaakt. `Een merkwaardig seizoen' volgens directeur Melle Daamen, omdat de grote zaal tussen augustus en december een grondige opknapbeurt krijgt. In deze periode zullen de nieuwe producties plaatsvinden op `locatie' in het voorgebouw van de schouwburg.

Het culturele seizoen begint traditioneel op 30 augustus met de Uitmarkt. In de schouwburg zullen dan voorstellingen te zien zijn in de ontvangstruimte, de Foyers, de Studio of de bovenzaal. Het Theaterfestival in september zal de schouwburg aandoen met kleine projecten. De grote zaalvoorstellingen van het festival vinden plaats in de Meervaart. Vanaf eind september spelen in het voorgebouw van de schouwburg onder meer Het Toneelhuis, De Theatercompagnie, Het Toneel Speelt, Toneelgroep Amsterdam en het kleine gezelschap Urban Myth.

Ondertussen wordt in de grote zaal een deel van de stoelen vervangen, zodat meer beenruimte vrijkomt en betere zichtlijnen ontstaan. Ook wordt de zaal opnieuw geschilderd en zal er een klimaatinstallatie geïnstalleerd worden. Overigens wordt nog onderzocht of de klimaatinstallatie een eventuele bedreiging voor de huidige akoestiek kan vormen. De grootste ingreep behelst een gloednieuwe automatische trekkenwand, die ervoor zorgt dat decorstukken omhoog en omlaag het toneel op en af glijden. Nu is er nog sprake van een handmatige trekkenwand.

In januari 2004 wordt de grote zaal heropend met de première van Braambos door Het Toneel Speelt, een nieuw stuk van Willem Jan Otten. De verbouwing van de grote zaal staat overigens los van de geplande nieuwbouw in de zomer van 2004. Dan zal de Stadsschouwburg door middel van een nieuwe zaal met de Melkweg worden verbonden.