Utrecht wint beker in de Kuip

FC Utrecht heeft gisteravond ten koste van Feyenoord de nationale voetbalbeker gewonnen. In de Rotterdamse Kuip eindigde de finale in een 4-1 zege voor de ploeg van trainer Booy. FC Utrecht plaatst zich hierdoor net als Feyenoord voor het UEFA-Cuptoernooi. Roda JC blijft door dit resultaat volgend seizoen verstoken van Europees voetbal.

FC Utrecht won de KNVB-beker voor de tweede keer in de clubhistorie. In 1985 was de huidige hulpcoach John van Loen de matchwinnaar tegen Helmond Sport. De spelers van trainers van FC Utrecht waren gisteravond extra gemotiveerd door de financiële problemen bij de club, die een schuld van veertig miljoen euro heeft.

Door de noodzakelijke sanering moeten zeven spelers, van wie vijf in actie kwamen tegen Feyenoord, naar een andere werkgever uitkijken. Onder hen waren de aanvallers Kuyt en Gluscevic matchwinnaars. Kuyt, die het vierde doelpunt maakte en na afloop een half uur met een Utrechtse vlag over het veld rende, speelt volgend seizoen voor Feyenoord. Gluscevic, die de tweede en derde treffer maakte, heeft net als doelman Wapenaar nog geen nieuwe werkgever gevonden.

Utrecht werd in Rotterdam gesteund door ongeveer 16.000 toeschouwers, die luidruchtig strijdliederen zongen. Na afloop verrichtte de Rotterdamse politie 35 aanhoudingen. FC Utrecht wordt vandaag gehuldigd in de Domstad met een rondrit per bus en een ontvangst in het stadion. Er worden daar 30.000 bezoekers verwacht.

FC Utrecht nam tegen Feyenoord revanche voor de nederlaag in de bekerfinale van vorig jaar. Toen zorgde Ajacied Wamberto vlak voor tijd met een buitenspeldoelpunt voor de gelijkmaker en verloor Utrecht in de verlenging door een treffer van Ibrahimovic.

In het duel tegen Feyenoord floot scheidsrechter Bossen een paar keer in het voordeel van FC Utrecht. Hij keurde om dubieuze redenen een treffer van Van Hooijdonk af, floot niet voor een vermoedelijke buitenspelgoal van Gluscevic en gaf geen strafschop voor een overtreding van Schut op Bombarda. De verliezende trainer Van Marwijk zocht niet naar excuses en sprak over ,,een verdiende nederlaag''. Zijn collega Booy noemde de beker ,,een hoofdprijs''.

voetbalhartpagina 17