Stakingen in Duitsland voor kortere werkweek

In het oosten van Duitsland zijn vanmorgen duizenden fabrieksarbeiders in staking gegaan om een kortere werkweek af te dwingen. Bij Volkswagen in Zwickau staakten 2.500 werknemers, bij EKO Stahl in Eisenhüttenstadt legden 3.200 mensen het werk neer. Het gaat om een kettingactie, georganiseerd door de vakbond IG Metall. Naar verwachting zullen vandaag in totaal 12.000 arbeiders staken.

De bonden eisen dat de werkweek voor 320.000 arbeiders wordt verkort van 38 naar 35 uur, overeenkomstig de situatie in het westen van het land. ,,Dertien jaar na de Duitse eenwording zijn verdere stappen nodig om gelijke werkomstandigheden en inkomens voor heel Duitsland te verkrijgen'', zei Klaus Zwickel, de voorzitter van IG Metall vanmorgen in Zwickau.

Volgens de werkgevers moeten de werknemers in het voormalige communistische deel van Duitsland, waar de economie er nog altijd minder voorstaat dan in het westen van het land, zich juist flexibeler opstellen in plaats van eisen te stellen. Alleen dan zou het oosten de noodzakelijke investeringen kunnen aantrekken. De stakingen komen op een moment dat de Duitse economie zich op de rand van een recessie bevindt. Bovendien ligt de productiviteit in het oosten een derde lager dan in het westen.

De vakbonden wijzen de kritiek van de hand. Het terugbrengen van de werkweek in hbet oosten van Duitsland kan wat de bonden betreft gefaseerd plaatshebben en zou leiden tot het scheppen van 15.000 nieuwe arbeidsplaatsen.