Roel Pieper en vrouw in tuin neergestoken

Voormalig Philips-bestuurder Roel Pieper en zijn vrouw zijn zaterdagochtend in hun tuin in Aerdenhout door een indringer neergestoken. De vrouw is buiten levensgevaar, maar verblijft nog wel op de afdeling intensive care van het ziekenhuis waar ze naartoe was gebracht. Roel Pieper is weer thuis.

Dit bevestigt Robert de Moll, woordvoerder voor de familie en een van de partners van Monogram Communication Strategies, een pr-bureau waarvoor Pieper opdrachtgever is.

De verdachte, die overmeesterd werd door Pieper en diens twintigjarige zoon en die daarop is overgedragen aan de politie, riep tijdens het incident dat zijn daad niet per se gericht was op Roel Pieper zelf, maar op ,,mensen met te veel geld en macht'', aldus De Moll.

De dader was naar verluidt geschminkt met camouflagestrepen op het gezicht en zou in het Engels iets in de trant van `you with your fucking money' geroepen hebben.

De dader heeft bekend, zo heeft het openbaar ministerie vanochtend laten weten en zit in hechtenis. Hij maakt een verwarde indruk, aldus een woordvoerder van het OM. De man wordt morgen voorgeleid aan de officier van justitie en de rechter-commissaris te Haarlem.

Zaterdagochtend rond kwart over zes gingen Pieper, tegenwoordig venture capitalist en hoogleraar aan de universiteit Twente, en zijn vrouw poolshoogte nemen in de tuin van hun landhuis, nadat het alarm was afgegaan. Kort daarna kwam de vrouw van Pieper oog in oog te staan met de indringer. Hij stak haar een aantal malen met een mes. Het mes brak af op het sleutelbeen van de vrouw. Ook Pieper raakte gewond, maar niet gevaarlijk. Na een urenlange operatie lijkt de toestand van mevrouw Pieper nu stabiel, zegt De Moll.

Het terrein van het landhuis waar de steekpartij plaatsvond, is volgens De Moll omheind door een twee meter hoog hek. Ook zijn daar bewakingscamera's. Het huis wordt sinds het incident door medewerkers van een security-bedrijf bewaakt. Dit bedrijf is door Pieper ingehuurd.

Volgens het OM is de aanslag uitgevoerd door een blanke Amsterdammer van 42 jaar. De Moll zegt te weten dat deze man geen strafblad heeft. De familie vermoedt een link met een optreden van Pieper onlangs in het televisieprogramma Rondom 10. Daarin verklaarde Pieper dat alle aandacht die de media aan de hoge inkomens van topbestuurders in het bedrijfsleven schenkt, ongenuanceerd is en dat deze groep gedemoniseerd wordt.

De dader bleek dezelfde man te zijn die vijf dagen eerder ook al een poging had gedaan om binnen te dringen. Hij had zich toen gemeld aan de voordeur, en zei dat hij een afspraak had met Pieper. De vrouw van Pieper stuurde hem weg. Kort daarna bekeek het echtpaar de videobanden van hun beveiligingssysteem. Daaruit bleek dat de man, om bij de voordeur te komen, over het hek was geklommen en ook op het terras van het landhuis was geweest.

De familie deed volgens De Moll aangifte van het incident. Daarbij werden de videobanden overhandigd waarop de man volgens De Moll duidelijk zichtbaar is. Tevens is de man door meerdere getuigen geïdentificeerd. Ook waren zijn adres en telefoonnummers bekend.

De politie ondernam toen echter niets. Volgens De Moll, omdat de familie op de bestaande grote borden `Verboden toegang' op het terrein, geen onderschrift met `art. 461, wetboek van strafrecht', had geplaatst. Had de familie deze bepaling wel geplaatst, zo zou de politie tegen de familie hebben gezegd, dan had zij een bekeuring kunnen uitdelen, aldus De Moll.

De politie wil hierop niet reageren en verwijst naar het openbaar ministerie in Haarlem. Het OM ontkent dat de familie officieel aangifte heeft gedaan van huisvredebreuk van het eerste incident. ,,Onze indruk is dat de zaak wel degelijk en naar behoren is opgepakt'', stelde persofficier J. Hartjes van het OM in Haarlem vanmiddag. ,,Ze hebben het wel gemeld bij de politie. En de klacht is in behandeling genomen. Maar het ging om een vreemde man op het terrein.'' Dat de man zo iets gewelddadigs van plan was, kon de politie op dat moment niet voorzien, vindt Hartjes.

Na de steekpartij werd een fiets in de buurt van het landgoed gevonden en een deken, zeer waarschijnlijk van de man. Op grond hiervan wordt aangenomen dat de man zich al langer in de buurt van de familie ophield voordat hij zijn daad uitvoerde.