VVD: terroristen ook bij vrijspraak vastzetten

Als de vermeende terroristen, tegen wie een rechtszaak loopt in Rotterdam, worden vrijgesproken, wil de VVD dat ze toch worden opgesloten. ,,Ze verblijven illegaal in Nederland en kunnen een gevaar voor de staat vormen'', zei VVD-Kamerlid Rijpstra gisteravond in de actualiteitenrubriek Nova.

Het openbaar ministerie eiste onlangs straffen van een half jaar tot drie jaar cel in de zaak tegen twaalf vermeende terroristen. Justitie verdenkt hen ervan een netwerk te hebben gevormd dat strijders voor de jihad, de heilige oorlog voor de islam, heeft gerekruteerd, voorbereid en ondersteund.

De rechtbank liet eerder al vier van hen vrij. Twee van hen zijn meteen weer aangehouden, omdat ze illegaal in Nederland verblijven.

De bewijsvoering in deze zaak is moeilijk voor het justitie. Er wordt gebruik gemaakt van informatie van de Algemene Inlichtingen- en Veiligheidsdienst (AIVD) zonder dat de dienst aangeeft hoe hij deze heeft verkregen.

Tijdens zijn requisitoir liet officier van justitie J. Valente doorschemeren dat het het recherche niet was gelukt om veel aan de AIVD-informatie toe te voegen. Valente sprak van een ,,dappere poging'' het netwerk van extremisten, dat banden zou onderhouden met Al-Qaeda en de Algerijnse extremistische organisatie GSPC, in kaart te brengen. Nog voor zijn requisitoir zwakte hij zijn aanklacht aanzienlijk af, door aan te kondigen dat hij bij een aantal verdachten op verschillende punten vrijspraak zou eisen.

Ondanks mogelijke vrijspraak wil de VVD de personen wel opsluiten. ,,We moeten ze in de gaten kunnen houden.''

Rijpstra denkt daarbij aan bijvoorbeeld een asielzoekerscentrum.

Ook het vorige terroristenproces in Nederland liep uit op vrijspraak. De rechtbank in Rotterdam achtte het openbaar ministerie niet ontvankelijk, omdat het louter en alleen op basis van AIVD-informatie de vier verdachten had gearresteerd en ondervraagd. De vier zouden betrokken zijn geweest bij het beramen van een bomaanslag door de Tunesische ex-voetballer Nizar Trabelsi, wiens proces vorige week in Brussel begon.

Van de vier vrijgesproken Rotterdamse verdachten verbleven er drie illegaal in Nederland. Twee van hen zijn inmiddels uitgezet. Een derde verdachte heeft asiel aangevraagd, omdat hij naar eigen zeggen vanwege de terrorismeverdenking ernstig gevaar loopt in zijn land van herkomst, Algerije. Binnenkort begint het hoger beroep tegen de vier verdachten voor het Haagse gerechtshof.